Eurovision 2025: Oι 8 χώρες που μένουν οριστικά εκτός και οι 7 αναποφάσιστες

Η Eurovision 2025 μπορεί ν μην πλησιάζει ακόμα, όμως οι εξελίξεις φέρνουν σημαντικές ανατροπές για αρκετές χώρες. Με τη διοργάνωση να λαμβάνει χώρα στη Βασιλεία της Ελβετίας τον Μάιο, ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 33 χώρες.

Ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν θα έχει τη συμμετοχή ορισμένων χωρών που επιβεβαίωσαν πως θα παραμείνουν εκτός για ακόμα μία χρονιά.

Kαι ενώ στην Ελλάδα γίνεται ένας πανικός συμμετοχών για τον ανοικτό τελικό, οκτώ χώρες, οι Ανδόρα, Μονακό, Σλοβακία, Λιχτενστάιν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαρόκο, Τουρκία και Ουγγαρία, δεν θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, κάτι που έχουν ξεκαθαρίσει οι ραδιοτηλεοπτικοί τους φορείς. Αυτές οι χώρες, για διάφορους λόγους, είτε οικονομικούς είτε πολιτικούς, έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός του θεσμού για το 2025, όπως έγινε και σε προηγούμενες χρονιές.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που θα λείψει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Παρά το γεγονός ότι είχε συμμετάσχει για τελευταία φορά το 2022, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (MRT) δεν της επιτρέπουν να διαθέσει πόρους για τον διαγωνισμό.

Παράλληλα, επτά χώρες παραμένουν ακόμα αναποφάσιστες για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Αυτές είναι η Αρμενία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για τη δυνατότητά τους να προλάβουν τις προθεσμίες

Σε αντίθεση με αυτές τις αποχωρήσεις και αβεβαιότητες, το Μαυροβούνιο επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από δύο χρόνια αποχής, κάτι που φέρνει νέο ενθουσιασμό στο κοινό του διαγωνισμού. Η επιλογή του εκπροσώπου της χώρας θα γίνει μέσω ενός εθνικού τελικού με τίτλο “Montesong”, με στόχο την προώθηση τοπικών ταλέντων.

Με τις αλλαγές αυτές, η Eurovision 2025 υπόσχεται έναν διαγωνισμό γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, με αρκετές χώρες να μένουν εκτός και άλλες να παλεύουν για την τελευταία στιγμή.