Χρήστος Στεφανής: “Μας πέρασαν για σκοπευτές και άνοιξαν πυρ”

Από τους πιο μάχιμους ρεπόρτερ, σε όλες τις εκπομπές του Alpha, ο Χρήστος Στεφανής, μιλάει στo Mediaday για την απόφαση του να φύγει από το MEGA για χάρη του Alpha, τους Αλβανούς στο Τέτοβο, που πέρασαν τον ίδιο για ελεύθερο σκοπευτή των Σκοπιανών και άνοιξαν πυρ,και τα μοντέλα που κακώς αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι στα πάνελ.

Χρήστο, μια ζωή σε θυμόμαστε με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Τα καλύτερα ρεπορτάζ γίνονται στον δρόμο;
“Από άποψη ουσίας ναι, χωρίς να θέλω να υποβαθμίζω τη δουλειά που κάνουν οι εσωτερικοί συντάκτες. Ο δρόμος σου δίνει μια καλύτερη εικόνα των πραγμάτων. Ακούς τον κόσμο από κοντά και σου απαντά στις ερωτήσεις. Αντιλαμβάνεσαι πράγματα, αφού αφουγκράζεσαι πράγματα πιο εμπεριστατωμένα. Σφαιρικό ρεπορτάζ από αυτό σε εσωτερικό χώρο, μέσα σε ένα στούντιο”.

Σου έχει περάσει η ιδέα να μείνεις κλεισμένος σε ένα στούντιο σε μια εκπομπή που θα έχεις ρόλο κεντρικού παρουσιαστή;
“Όχι, δεν τον έχω φανταστεί τον εαυτό μου σε ρόλο παρουσιαστή. Δεν το λέω για να το παίξω κάποιος, εμένα δε με αγγίζουν αυτά. Δεν θεωρώ ότι είμαστε όλοι για όλα. Θα μπορούσα, όμως, και θα ήθελα να περάσω πίσω από τις κάμερες. Να κάνω δουλειά παραγωγού. Να είμαι μέλος συντακτικής ομάδας ενημερωτικής εκπομπής”.

Αν δεν ήσουν δημοσιογράφος, τι άλλο μπορείς να υπηρετήσεις με μεγάλη ευκολία;
“Νομίζω δεν μπορώ να με φανταστώ εκτός της δημοσιογραφίας. Έχω κάνει πολλές χειρονακτικές εργασίες στο παρελθόν. Κούριερ, τυπογράφος αρκετά χρόνια, οικοδόμος, στη ΔΕΗ. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τα ξανά κάνω. Μπορώ να σας πω ότι τελευταία μ’ αρέσει να μαγειρεύω, οπότε ίσως να με έβλεπα μάγειρα σε μία κουζίνα”.

Στα τόσα ρεπορτάζ επιτυχημένης καριέρας, ποιο είναι το πιο απρόοπτο που σου έχει συμβεί;
“Πολλά τα απρόοπτα και αξέχαστα. Το 2001 όταν κάλυπτα τις πολεμικές συγκρούσεις Αλβανών και Σκοπιανών στο Τέτοβο των Σκοπίων. Στη δέκατη μέρα με τον κάμεραμαν μου χρειάστηκε να βρούμε μέρος να κάνουμε την ανάγκη μας. Πήγαμε σε ένα γιαπί στο κέντρο του Τετόβου, υπερυψωμένο και ξαφνικά αντιληφθήκαμε ότι γίναμε στόχος, αφού σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Αλβανοί που μας είχαν δει από τα βουνά απέναντι, μας πέρασαν προφανώς για ελεύθερους σκοπευτές των Σκοπιανών. Πηδήξαμε από τον 2 όροφο για να σωθούμε με τον τότε cameraman μου, Μάκη Αβραμίδη”.

Έχεις δηλώσει ότι πουλάνε οι κακές ειδήσεις περισσότερο γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό;
“Το πιστεύω ακράδαντα. Ο θεατής ταυτίζεται περισσότερο με τις αναποδιές, τις λαχτάρες. Μέχρι και οι ταινίες που έχουν δυνατά σκηνικά με μία πυρηνική καταστροφή, ένα τσουνάμι κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον του”.

Τηλεόραση προλαβαίνεις να δεις; Τι βλέπεις από τον καναπέ σου;
“Φυσικά και βλέπω, το βράδυ. Βλέπω ειδήσεις, τον ανταγωνισμό και ενημερωτικές εκπομπές. Βλέπω φανατικά ταινίες. Ξεχωρίζω από ελληνικές σειρές το 50-50, ανήκει στις τρεις καλύτερες παραγωγές για τα δικά μου γούστα”.

Πλέον αρκεί να είσαι μοντέλο, να έχεις πάει σε ένα ριάλιτι, για να έχεις θέση σε ένα πάνελ. Σε βρίσκει σύμφωνω να “τρώνε” θέσεις από παιδιά που το σπουδάζουν και ψήνονται στο ρεπορτάζ;
“Ούτε το μόντελιγκ σε κάνει δημοσιογράφο, ούτε οι σπουδές της δημοσιογραφίας σε κάνουν από μόνες τους δημοσιογράφο. Συνήθως τα μοντέλα παίζουν το ρόλο του πανελίστα οπότε κακώς δηλώνουν δημοσιογράφοι και κακώς ο κόσμος τους λέει δημοσιογράφους. Αυτό δεν είναι σωστό και θα αποδειχθεί”.

Αν δεν ήσουν στον Alpha ποιο κανάλι θεωρείς ότι σε εκφράζει;
“Τα τελευταία χρόνια δεν έχω φανταστεί τον εαυτό μου κάπου αλλού. Αν και ήμουν της άποψης να αλλάζουμε κανάλι, περιβάλλον. Το 2008 όταν έφυγα από το MEGA, το πρώτο μεγάλο κανάλι, για να πάω στον Alpha, που ήταν πέμπτος, πιστεύαμε σε μία προσπάθεια εξέλιξης. Όλο το τμήμα της ενημέρωσης το 2014, το κάναμε νούμερο 1 για έξι χρόνια.
Και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι βλέπουμε τον εαυτό μας κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Δεν με φαντάζομαι αλλού, είμαι πολύ καλά εδώ”.