Δημήτρης Τσίκιλης: “Συμφωνώ με τον Πέσκια, από το Masterchef δεν σε προτιμούν  σε εστιατόρια…”

Ο καλόκαρδος μάγειρας του Masterchef, Δημήτρης Τσίκιλης, με την εκλεπτυσμένη γεύση που μόνο αυτός ξέρει πως να εκτοξεύει τον ουρανίσκο μας σε γαστρονομικά μονοπάτια που δεν έχουμε ξανά πάει, μιλάει στο Mediaday.

Ο πρώην παίκτης του μαγειρικού διαγωνισμού συμφωνεί με τον σεφ, Χριστόφορο Πέσκια, ότι το Masterchef δεν σημαίνει μπαίνεις στα καλά εστιατόρια με την πρώτη, αναφέρεται στις μητρικές συνταγές που διατηρούν την παράδοση στα μενού του και τον βιγκανισμό που είναι τάση και όχι μόδα.

Δημήτρη, είναι το Masterchef  ένα σημαντικό βήμα για να αναδειχθεί ένας μάγειρας;
“Προφανώς και είναι ένα σημαντικό βήμα να αναδειχθεί ένας μάγειρας. Σου δίνει βήμα να δείξεις τις μαγειρικές σου πεποιθήσεις, ικανότητες και να προχωρήσεις παρά κάτω”.

Πρόσφατα ο κύριος Πέσκιας δήλωσε στον Alpha στο Happy Day ότι δεν θεωρεί το Masterchef κάτι ουσιαστικό για να πάρει κάποιον μάγειρα στην κουζίνα του. Το σχόλιο σου;
“Θα συμφωνήσω με τον κύριο Πέσκια, δεν είναι το πρώτο ζητούμενο να έχει πάει στο Masterchef ή σε οποιοδήποτε άλλο διαγωνισμό μαγειρικής για να προτιμηθεί σε μία κουζίνα. Αυτό που παίζει ρόλο είναι οι μαγειρικές ικανότητες και η αντιληπτικότητα μέσα στην κουζίνα”.

Πως ξεκίνησε το δικό σου πάθος με τις κουζίνες;
“Τώρα μας γυρνάς πολλά χρόνια πίσω. Περίπου στα 8 συνειδητοποίησα ότι κάτι μου κάνει το φαγητό, η μαγειρική. Μου άλλαζε τον ορίζοντα στο μυαλό μου. Ξεκίνησα να μπαίνω σε αυτή την ηλικία στην κουζίνα της μαμάς μου, της γιαγιάς μου. Έχω πολλές μητρικές συνταγές από φαγητά αγαπημένα και από γιαγιάδες και κάπως έτσι εξελίχθηκε σε ποιό στοχευμένο πάθος και σιγά σιγά μπήκαμε σε μία ροή και αυτό άρχισε να βγάζει την απόδοση μέσα στην κουζίνα. Είναι γεμάτο το κομμάτι μέσα σου ότι έχω κάνει και ότι έχω μαγειρέψει”.

Και εσύ και ο Ζαχίρ δουλέψατε σε εστιατόρια συμπαικτών σας μετά το παιχνίδι. Προφανώς και αναπτύσονται δυνατοί δεσμοί…
“Ναι, και εγώ και ο Ζαχίρ δουλέψαμε σε κουζίνες συμπαικτών. Σίγουρα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Αναπτύσσονται φιλίες οι οποίες κρατάνε. Η συνεργασία βοηθάει όχι μόνο να παραμείνεις σε μία κουζίνα αλλά να δεις και διαφορετικά πράγματα από συναδέλφους”.

Είναι η τάση της μόδας τα vigan μενού;
“Δεν θεωρώ ότι είναι μόδα ο βιγκανισμός. Είναι μία τάση και όπου συναντάω συνταγές, μ’ αρέσει να τις ψάχνω και να τις δοκιμάζω γιατί μέσα από αυτές μπορώ να βγάλω και εγώ μια καλύτερη ιδέα σε ένα πιάτο. Δεν είναι μόδα, οπότε είναι τάση”.

Πόσο θα επηρεάσει ο κορονοϊός τον χώρο της εστίασης;
“Έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον χώρο της εστίασης και τον τουρισμό. Έχει κάνει μεγάλο κακό. Ζει η χώρα μας, αναπνέει από τον τουρισμό και την εστίαση, ίσως είναι και η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Ανεβάζει τον ανταγωνισμό, όλο αυτό. Όσοι μπορούν, θα ανταπεξέλθουν, θα πάνε πολύ καλά”.

Που θα σε βρούμε και τα επόμενα μαγειρικά πλάνα σου;
“Φέτος το καλοκαίρι του 2020 θα βρίσκομαι σε δυο σημεία, στο Era Mensa στο Πόρτο Ράφτη, ένα φοβερό σημείο για μπάνιο και φαγητό και στο Φοίνικας Square, στο Χαϊδάρι με ποιοτικό street food και κάποια εναλλακτικά πιάτα δικά μου”.