Η εξομολόγηση του Χατζηγιάννη

«Εγώ αγαπώ την Κύπρο. Με γέννησε, με μεγάλωσε, ένα βασανισμένο κράτος.

Η Κύπρος δεν έχει δει μια μέρα ελευθερίας. Ήταν πάντα υπόδουλη, εκδιδόμενη στους ισχυρούς», είναι μόνο μια από τις αναφορές του Μιχάλη Χατζηγιάννη στον τόπο του, την Κύπρο μέσα από την σπάνια και αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην Νίκη Λυμπεράκη.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ήταν καλεσμένος στην «Μεγάλη Εικόνα», αφού επέστρεψε από την ευρωπαϊκή του περιοδεία και μίλησε μεταξύ άλλων για τον τόπο καταγωγής του, την Κύπρο και τα δεινά που έχει περάσει η πατρίδα του, ενώ θυμήθηκε παιδικές αναμνήσεις αλλά και το τραγούδι που έγραψε για την μητέρα του.

Αναφερόμενος στο άλυτο, ακόμα, θέμα του κυπριακού, είπε: «Είναι μια πληγή που δεν κλείνει, ένα τραύμα ανοιχτό. Έχω καταγωγή από την Κερύνεια κι από τους δύο γονείς μου, ήταν πρόσφυγες. Η Κερύνεια ήταν το σημείο απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων από έναν μικρό κόλπο, που λέγεται “Πέντε μίλι”.

Από το σπίτι της μαμάς μου δεν είναι ούτε ένα χιλιόμετρο. Έχω τόσες περιγραφές για όσα έχουν συμβεί, που είναι σαν να το έχω ζήσει. Με πονάει κι εμένα ο πόνος τους. Δεν υπάρχει μέρα που να μην αναφέρει η μητέρα μου την πατρίδα. Ο πατέρας μου ακόμα και σήμερα ασχολείται για να μνημονεύσουν την πόλη μας, να ευχηθούμε να γυρίσουμε.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής συμπλήρωσε: «Θα σας πω κάτι. Όταν “έφυγε” ο παππούς μου, ήθελε να με δει και μου λέει γιε μου εύχομαι να καταφέρεις να δεις την Κερύνεια. Έφυγε με αυτόν τον καημό. Τα πράγματα δεν βαίνουν ευοίωνα. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσε να γίνει το βήμα, δεν υπήρχε όμως η βούληση.

Νομίζω όσο περνά ο καιρός, το πράγμα θα παγιώνεται έτσι όπως είναι. Οι συνθήκες θα δυσχεραίνουν. Αν υποθέσουμε ότι θα γίνει και μια παράνομη προσάρτηση του βόρειου τμήματος με την Τουρκία, τότε τα πράγματα θα είναι δις χειρότερα».

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στα πρώτα του βήματα, μιλώντας για την συνεργασία του με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και αποκάλυψε πως:

«Στα 19 είχα τελειώσει με τον στρατό και εκεί εκ θαύματος με παίρνει ένα τηλέφωνο ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο οποίος για κάποιο λόγο παρακολούθησε τη Eurovision που είχε γίνει λίγους μήνες πριν και είπε “θέλω αυτό το παιδί για αυτό το τραγούδι αλλά το θέλω σύντομα γιατί το τραγούδι βγαίνει τον Οκτώβρη και πρέπει να ηχογραφηθεί σύντομα”.

Ε, ο στρατός τελείωσε 25 Οκτωβρίου, 26 ήμουν στο αεροπλάνο και ήμουν Αθήνα. Ήρθε με πήρε με πήγε στο σπίτι του, πήγαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε το “Άγγιγμα ψυχής”».

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιο κομμάτι που έγραψε για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο τραγουδιστής απάντησε πως έχει γράψει ένα τραγούδι για την μητέρα του. Δεν αποκάλυψε όμως ποιο είναι το συγκεκριμένο τραγούδι. «Μόνο εκείνη το ξέρει…», είπε γελώντας.