Γρηγόρης Παπαβασιλείου: Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο MediaDay!

Ξεκίνησε την πορεία του στην αθλητική δημοσιογραφία το 1996 από την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ασχολήθηκε με μεταδόσεις αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και με την παρουσίαση του αθλητικού ένθετου στα δελτία ειδήσεων, όπως και της εκπομπής ΣΟΥΠΕΡ ΣΑΒΒΑΤΟ, της μακροβιότερης αθλητικής εκπομπής στην ιδιωτική τηλεόραση.

Μετά από 13 χρόνια μετακόμισε στην ΕΡΤ, όπου ανέλαβε την παρουσίαση της ιστορικής ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ενώ παράλληλα παρουσίαζε τα αθλητικά δελτία ειδήσεων και έκανε μεταδόσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια τον βλέπουμε από τα κανάλια Novasports, μέσα από την εκπομπή «Η Ώρα των Πρωταθλητών» καθώς και σε μεταδόσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου σε μία αποκλειστική συνέντευξη μιλά στο MediaDay!

Αναλυτικά όσα είπε ο έμπειρος δημοσιογράφος:

Πως επέλεξες να ακολουθήσεις τον δρόμο της αθλητικής δημοσιογραφίας;

«Ήταν το όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Ένα όνειρο που κατάφερα να κάνω επάγγελμα και νιώθω ευλογημένος γι αυτό. Φαντάσου ότι όταν οι υπόλοιποι συμμαθητές μου στο σχολείο έγραφαν στιχάκια, εγώ έγραφα ατάκες από περιγραφές αγώνων της εποχής».

Έχεις παρουσιάσει τη μακροβιότερη αθλητική εκπομπή του ΑΝΤ1 «ΣΟΥΠΕΡ ΣΑΒΒΑΤΟ» καθώς και την ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ «Αθλητική Κυριακή». Πες μας τις εμπειρίες σου

«Ειμαι τυχερός γιατί αυτές οι δύο εκπομπές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου. Από τη μια το Σούπερ Σάββατο που έγραψε ιστορία στην ιδιωτική τηλεόραση και είχα την τιμή να παρουσιάζω για 12 χρόνια και από την άλλη το τεράστιο brand name που λέγεται Αθλητική Κυριακή. Στην ΕΡΤ ήμουν για 2 χρόνια μόνο, αλλά πίστεψε με ήταν σαν δεκαετία. Και στις δύο εκπομπές, με τη βοήθεια των συναδέλφων μου, είχα την ευκαιρία να έχω καλεσμένους τους σπουδαιοτερους ανθρώπους του ελληνικού αθλητισμού. Κάθε ζωντανή εκπομπή έχει τις δυσκολίες της, αλλά αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση».

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θαυμάζετε πολύ και γιατί;

«Στο χώρο μας είναι πάρα πολλοί που έχουν αφήσει το σημάδι τους, από τους παλιότερους μέχρι τους νεότερους. Σέβομαι και εκτιμώ τον καθένα, αλλά δν μπορώ να πω ότι θαυμάζω κάποιον».

Τα τελευταία χρόνια ανήκεις στο δυναμικό της Nova. Είσαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας;

«Είχα για 13 χρόνια την εμπειρία του ΑΝΤ1, για άλλα 2 αυτή της ΕΡΤ, αλλά τα 8 χρόνια της NOVA δεν τα αλλάζω με τίποτα. Εξαιρετικοί συνεργάτες, πολύ καλές συνθήκες εργασίας, καταπληκτικό κλίμα και κάτι πολύ σημαντικό για την εποχή και τη δουλειά μας, αυτό που λες και συμφωνείς τηρείται κατά γράμμα. Γι αυτό και νομίζω ότι η ομάδα μας ξεχωρίζει, γιατί όλοι κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και όχι καταναγκαστικα».

Αν πρότεινες μια νέα εκπομπή στο κανάλι, τι θεματολογίας θα ήταν;

«Αυτοί που αποφασίζουν την ξέρουν καλά τη δουλειά, οπότε δε θέλω να μπω στα χωράφια τους. Ήταν ωραία ιδέα οι εκπομπές από τα γήπεδα που έδιναν την αμεσότητα και το χρώμα ενός ποδοσφαιρικου αγώνα, δυστυχώς λόγω κορωνοϊού επιστρέψαμε στο στούντιο με την ΏΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ, αλλά γρήγορα θα γυρίσουμε στο χορτάρι».

Ποιο είναι το περίεργο που σου έχει συμβεί εν ώρα δουλειάς;

«Είναι πολλά τα χρόνια δουλειάς, από το Δεκέμβριο του 96, οπότε είναι πολλά και τα περίεργα με τόσες ζωντανές εκπομπές, δελτία ειδήσεων και live μεταδοσεις. Από το να ακυρώνει κάλεσμενος τελευταία στιγμή και να τρέχεις να βρεις λύση, μέχρι να σπάει ο προβολέας απέναντι την ώρα του δελτίου ειδήσεων. Από το να κάνεις περιγραφή στους μείον 5, μέχρι να δέχεσαι φραστική επίθεση γιατί είπες κάτι που ενόχλησε. Είναι πάρα πολλά».

Το αξέχαστο αθλητικό γεγονός που έχεις καλύψει;

«Έχω την τύχη να περιγράφω και ποδόσφαιρο και μπάσκετ, οπότε είναι αρκετές οι στιγμές που μου έχουν μείνει χαραγμενες. Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου μετάδοση για τον ΑΝΤ1 SATELLITE, που δείχνει ακόμη και σήμερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ένα Παναθηναϊκός – Βέροια στο Ολυμπιακό Στάδιο κι εγώ ψαρωμενος όσο ποτέ. Ήμουν εκεί σε πρωταθλήματα και κύπελλα στο μπάσκετ, σε final-4, σε ποδοσφαιρικες φιέστες, σε ματς φωτια στο Τσαμπιονς Λιγκ, αλλά και μετάλλια της εθνικής ομάδας μπάσκετ».

Τι ομάδα υποστηρίζεις και τι ρόλο παίζει στη δουλειά σου; Είναι καλό να ξέρει ο κόσμο τι ομάδα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος;

«Θεωρώ πως δεν υπάρχει συνάδελφος που δεν υποστηρίζει κάποια ομάδα. Απλά μετά από τόσα χρόνια στο χώρο κι αν είσαι σωστός επαγγελματίας βέβαια, αυτό δε σε επηρεάζει. Νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει την ωριμότητα να δεχτεί ότι ο δημοσιογράφος υποστηρίζει κάποια ομάδα. Ζούμε μέσα στην καχυποψία, οπότε ο,τι κι αν πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο τέλος. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε πόσο φώναξε ο σπηκερ στο γκολ κάθε ομάδας. Έχουμε ξεχάσει ότι το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνει και ο ίδιος ο δημοσιογράφος το παιχνίδι, μόνο έτσι θα βγει μια καλή μετάδοση».

Συνθήκες εργασίας σε ελληνικά γήπεδα;

«Κάθε χρόνο και καλύτερες. Δε λείπουν κάποια παρατράγουδα, αλλά αυτά πλέον είναι εξαίρεση στον κανόνα. Με πρωτεργάτες τους ανθρώπους της NOVA έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε το σεβασμό για τη δουλειά μας».

Ποιο είναι το δημοσιογραφικό σου όνειρο;

«Το δημοσιογραφικο μου όνειρο είναι να συνεχίσω τη δουλειά με το ίδιο πάθος, χωρις παρεμβάσεις, όπως ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα».