Ο Κώστας Ψάρρας τα λέει όλα στο MediaDay!

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της παραχώρησε αποκλειστικά στο MediaDay , ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Ψάρρας, αρχισυντάκτης των εκπομπών του Champions League, σπίκερ ποδοσφαίρου και Formula 1 στην COSMOTE TV καθώς και διευθυντής σύνταξης στο site Reader.gr.

Ο Ψάρρας μίλησε για τον τομέα της δημοσιογραφίας, αλλά και τα ευτράπελα που του έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων του

Αναλυτικά όσα είπε:

Πως μπήκες στο χώρο της δημοσιογραφίας;

«Η αλήθεια είναι ότι από όταν ήμουν μαθητής ήθελα να κάνω αυτή τη δουλειά. Άκουγα τους σπίκερ, έβλεπα τους δημοσιογράφους στην τηλεόραση και σκεφτόμουν ότι αυτό θέλω να κάνω. Η δημοσιογραφία χρειάζεται τύχη και συγκυρία για να ξεκινήσεις και τα βρήκα και τα δύο μπροστά μου. Το 2001 όταν ολοκληρώθηκαν τα 4 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας όπου σπούδαζα στο μαθηματικό, άνοιξε η Alpha Digital και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Από εκεί ξεκίνησα…»

Πως φαντάζεσαι τη δημοσιογραφία του μέλλοντος;

«Αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα και ο καθένας θα έχει μία δική του εκτίμηση. Είναι ξεκάθαρο ότι η δημοσιογραφία του 2019 σε σχέση με αυτή του 2001 δεν έχουν την παραμικρή σχέση. Τα social media έχουν μπει τόσο μέσα στην καθημερινότητά μας που για τους περισσότερους σήμερα δεν είναι ξεκάθαρη η έννοια του δημοσιογράφου. Η ελπίδα μου είναι να γίνει πιο διακριτός ο ρόλος τους δημοσιογράφου στο μέλλον αλλά θεωρώ ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο μπερδεμένη».

Γιατί θα συμβούλευες ένα νέο να γίνει δημοσιογράφος και γιατί όχι;

«Να συμβουλεύσω; Θα σου πω τι λέω στα παιδιά στη σχολή δημοσιογραφίας: Είναι πολύ ωραίο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, αρκεί να είναι όντως το χόμπι σου. Αν κάποιος θέλει απλά για βιοποριστικούς λόγους να γίνει δημοσιογράφος, τότε έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα».

Τι ομάδα υποστηρίζεις και τι ρόλο παίζει στη δουλειά σου; Είναι καλό να ξέρει ο κόσμος τι ομάδα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος;

«Μέχρι να αρχίσω αυτή τη δουλειά πίστευα ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μου. Σύντομα κατάλαβα πως είναι εύκολο να αγαπήσεις τη δημοσιογραφία και αυτό να σε οδηγήσει σε “αντικειμενικότητα” αφού όταν σπικάρεις ένα ματς βλέπεις 22 ποδοσφαιριστές, 10 μπασκετμπολίστες, 12 βολεϊμπολίστες κτλ και θέλεις να μεταφέρεις αυτό που κάνουν. Στις μέρες μας, δυστυχώς, ανθεί η οπαδική δημοσιογραφία».

Η αθλητική δημοσιογραφία είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα επικίνδυνο σπορ; Αναγκάζεται κανείς να προσέχει περισσότερο τι θα πει ή τι γράψει;

«Κανονικά όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να προσέχουν τι θα πουν και τι θα γράψουν. Διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, παρουσιάζουν τα γεγονότα, για πολλούς εξακολουθεί να υφίσταται η ατάκα: Το είπε ο τάδε δημοσιογράφος άρα ισχύει. Οπότε όλοι χρειάζεται να προσέχουν όχι για να μην έχουν…. πρόβλημα αλλά γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Όσον αφορά στην επικινδυνότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας λόγω των κάφρων είναι γνωστή σε όλους και τα συμβάντα των τελευταίων χρόνων ολοένα και αυξανόμενα».

Συνθήκες εργασίας σε ελληνικά γήπεδα;

«Αν κάποιος επισκεφτεί γήπεδα του εξωτερικού θα αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα έχουμε ελάχιστα γήπεδα που θα έπρεπε να φιλοξενούν αγώνες. Ευτυχώς η UEFA υποχρεώνει τους πάντες να έχουν τα απαραίτητα για να συμμετέχουν στα κύπελλα Ευρώπης, αλλιώς αμφιβάλλω αν θα είχε βελτιωθεί το οποιοδήποτε γήπεδο στην Ελλάδα».

Ποιο είναι το περίεργο που σου έχει συμβεί εν ώρα δουλειάς;

«Περίεργο; Διάφορα ευτράπελα μπορώ να θυμηθώ και διάφορα που θέλω να ξεχάσω. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της COSMOTE TV μεταδώσαμε το μεσημέρι Formula 1 με τον Γιάννη Μάριο Παπαδόπουλο και το απόγευμα κάναμε τη μετάδοση αγώνα πόλο μεταξύ του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου. Τραυματίστηκε ένας πολίστας και η ατάκα που μου βγήκε ήταν… Οι γιατροί τον επιδιορθώνουν!»

Το αξέχαστο αθλητικό γεγονός, που έχεις καλύψει;

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ότι βρισκόμουν το 2006 στη Μόντσα για το grand prix της F1 για την τηλεόραση του Alpha. Σε εκείνο το grand prix ο Μίχαελ Σουμάχερ ανακοίνωσε την αποχώρησή του (την πρώτη του) από το σπορ και ήμουν στη μικτή ζώνη, κρατούσα το μικρόφωνο και άκουγα το αθλητικό μου ίνδαλμα να ανακοινώνει την απόφασή του. Ομολογώ ότι δάκρυσα, παρασύρθηκα και έβγαλα φωτογραφική μηχανή (απαγορευόταν δημοσιογράφος στη μικτή ζώνη να τραβάει φωτογραφίες) με τους υπεύθυνους ασφαλείας να απειλούν να με βγάλουν έξω… Και για συναισθηματικούς λόγους, νομίζω, για πάντα θα είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου».

Ποιο είναι το δημοσιογραφικό σου όνειρο;

«Να περιγράψω τελικό του Champions League».

Είσαι ευχαριστημένος από τον κλάδο που επέλεξες να ασχοληθείς;

«Είμαι ευχαριστημένος από τα πράγματα που έχω κάνει σε αυτή τη δουλειά. Από την έννοια του κλάδου κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος».