Πάνος Τόγιας: “Με διαφορά καλύτερος, ο Σταυρής!!!”

Τον αγαπήσαμε για το χαμηλών τόνων προφίλ του πέρυσι στο Masterchef, τον Πάνο Τόγια, κάνοντας φασαρία μόνο με τις μαγειρικές του δημιουργίες.

Ένα χρόνο μετά τον συναντάμε στο Ρους, στο fine dining εστιατόριο της Κύπρου μαζί με την Σπυριδούλα Καραμπουτάκη να μεγαλουργούν με πιάτα που αφήνουν άφωνους πελάτες και κριτικούς.

Στο Mediaday μας αποκαλύπτει πως ξεκίνησε την μαγειρική από μία πλάκα στα γενέθλια του, μιλά για τις πιατάρες που βγάζει με την Σπυριδούλα στο Ρους της Κύπρου, τον Σταυρή που είναι με διαφορά πρώτος, τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο που είναι μεγάλη καρδιά και το εξωτερικό που αντιμετωπίζει πιο σοβαρά τους μάγειρες.

Πάνο, εξαιρετικός μάγειρας, εξαιρετικός χαρακτήρας, ότι καλύτερο μαγειρικά είχε να μας δώσει το Masterchef 3, την περασμένη χρονιά. Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την μαγειρική;
“Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Η μαγειρική για εμένα ξεκίνησε τελείως τυχαία. Όταν συνειδητοποίησα πως η μαγειρική είναι ένα μέσον διασκέδασης, αναμνήσεων και συναισθημάτων. Στα 16α γενέθλια μου αποφάσισα στα όρια της πλάκας να μαγειρέψω στους φίλους μου και τότε κατάλαβα ακριβώς αυτά που ανέφερα και ακριβώς την επόμενη μέρα ανακοίνωσα απλά στους γονείς μου ότι θέλω να γίνω μάγειρας”.

Ήταν το Masterchef το σκαλοπάτι που σου άνοιξε τους μαγειρικούς σου ορίζοντες;
“Με βοήθησε αρκετά  για να μάθει ο κόσμος στην Ελλάδα ότι δεν χρειάζεται να φτάσεις στα 35 χρόνια σου ή στα 40 για να καταφέρεις κάτι. Εννοώ στο εξωτερικό εάν έχεις ταλέντο προχωράς χωρίς να σου παρουσιάζουν κόμπλεξ, προβλήματα σεβασμού ή να μην σου δίνονται ευκαιρίες λόγω ηλικίας. Όπως βλέπουμε και  στο εξωτερικό δεν είναι λίγοι οι σεφ με διακρίσεις, όπως τα αστέρια μισελέν, ενώ είναι 20 και 25 χρονών.
Στο κομμάτι της δουλειάς δεν με βοήθησε, γιατί είχα από πριν ένα αρκετά καλό βιογραφικό, αφού τα προηγούμενα χρόνια πριν το Masterchef δούλευα σε εστιατόρια στο εξωτερικό με αστέρια μισελέν και έτσι δεν είχα κάποιο πρόβλημα εύρεσης εργασίας.

Διαπρέπεις στην Κύπρο,στο Ρους μαζί με την Σπυριδούλα. Πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασία; Πόσο καλή χημεία έχετε μαζί και το τολμήσατε;
“Στην Κύπρο μας πλησίασαν οι εργοδότες που είχαν φανταστεί ένα εστιατόριο με πάρα πολύ δημιουργικά πιάτα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μας είπαν ακριβώς την ιδέα τους και εμείς την υλοποιήσαμε. Έχουμε ρίξει πάρα πολύ δουλειά πίσω από όλο αυτό 18 και 20 ώρες εργασίας ασταμάτητα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμα μας.
Όλο αυτό με την Σπυριδούλα μας βγήκε σε καλό γιατί έχουμε απίστευτη χημεία μέσα στην κουζίνα και αλληλοσυμπληρώνουμε τις σκέψεις μας”.

Τι έχει αυτό το εστιατόριο που το κάνει τόσο μοναδικό;
“Το Ρους είναι πάρα πολύ ξεχωριστό γιατί τα πάντα μέσα στο εστιατόριο είναι χειροποίητα που τα σχεδιάσαμε εμείς με τους εργοδότες μας, από τα πιάτα και τα ποτήρια μέχρι τις λάμπες από τις καρέκλες και τα τραπέζια. Το μενού μας είναι βασισμένο στην κυπριακή ιστορία, την οποία δίνουμε σε ένα μικρό τετραδιάκι και από που εμπνευστήκαμε το κάθε πιάτο στον κόσμο που έρχεται να γευτεί αυτή την εμπειρία. Και σίγουρα τα φρέσκα υλικά και η καθημερινή σκληρή δουλειά”.

Πρόσφατα βάλατε σπαζοκεφαλιά με το πιάτο σας στα πλατό του Masterchef, στη νέα γενιά μαγείρων. Πως είναι να είσαι από την άλλη μεριά, αυτή των κριτών;
“Μας ζήτησαν να πάμε για αντιγραφή πιάτου, ένα πιάτο μας απο το μενού του Ρους. Ήταν αρκετά απαιτητικό πιάτο και τα παιδιά το έβγαλαν ενώ εμείς φοβόμασταν οτι ίσως να μην τα καταφέρουν. Νιώθουμε πάρα πολύ περήφανοι γιατί ζήσαμε το Masterchef από όλες τις πλευρές και σίγουρα γιατί εκτίμησαν οι κριτές την δουλειά μας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο  να είσαι κριτής, αφού με έναν βαθμό κόβεις τα όνειρα ενός παιδιού. Τουλάχιστον έτσι νιώσαμε εμείς γιαυτό ήμασταν και λίγο στεναχωρημένοι”.

Ποιό είναι το φαβορί σου για τον τελικό και ποιον ξεχώρισες;
“Νομίζω οτι στο φετινό Masterchef δυσκολεύομαι να βρώ κάποιον που είναι τόσο καλός ώστε να πω αυτός θα ειναι τελικό. Αλλά εκείνος που μου αρέσει και θεωρώ οτι με διαφορά είναι καλύτερος απο τους υπόλοιπους είναι ο Σταυρής, ο Κύπριος”.

Πάνο, θα σε ενδιέφερε μια τηλεοπτική καθημερινή μαγειρική εκπομπή;
“Θα με ενδιέφερε μια εκπομπή στην τηλεόραση σίγουρα όχι το κλασικό να μαγειρεύω σε ένα πρωινό. Θέλω κάτι μοναδικό που θα είναι τόσο πολύ ενδιαφέρον που θα θέλει ο κόσμος που το βλέπει να εμβαθύνει την σκέψη του για την μαγειρική και να ταξιδεύει μέσα στον κόσμο της. Ειναι μια ιδέα που προχωράμε και χτίζουμε μαζί με την Σπυριδούλα και τον Γιώργο Ορφανό”.

Τι εστί για σένα Λεωνίδας Κουτσόπουλος;
“Ο Κουτσόπουλος εκτός από ένας απίθανος άνθρωπος, είναι και εκείνος που κάνει χώρο στα νιάτα και τα βοηθάει στα βήματα τους. Εμάς πάντως όταν τον χρειαστήκαμε και του ζητήσαμε βοήθεια ήταν εκεί  για εμάς να μας στηρίξει όσο μπορούσε”.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα;
“Σίγουρα  πολλά μαγειρικά πράγματα. Και σίγουρα δημιουργικά πράγματα. Πρώτα ο Θεός να φτιάξει η κατάσταση από όλο αυτό που ζούμε με τον κορονοϊο. Και θα μας δείτε και σύντομα πίσω στην Ελλάδα για πολλές μαγειρικές”.