Ελένη Αντωνιάδου: Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βράβευση της «ερευνήτριας» από τη NASA

αλάκι οι ευθύνες μετά τον σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στα social media με αφορμή τη βράβευση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, της Ελένης Αντωνιάδου, η οποία έχει παρουσιαστεί ως ερευνήτρια και συνεργάτιδα της NASA στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Ποτέ η οργανωτική επιτροπή δεν ασχολήθηκε με την υποψηφιότητα της κυρίας Αντωνιάδου. Εμείς ασχοληθήκαμε με το κομμάτι των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τίποτα παραπάνω. Δεν είχαμε καμία ανάμειξη με πρόσωπα, ούτε μας ζητήθηκε ως επιτροπή να εξετάσουμε την υποψηφιότητα τής. Αυτή έγινε από αλλού. Δεν ξέρω, όμως, από πού. Εξάλλου ήταν εκτός διαγωνιστικού πλαισίου» δήλωσε στο ethnos.gr το μέλος της Επιτροπής και πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Γιάννης Χατζηδημητρίου, στον απόηχο της βράβευσης της Ελένης Αντωνιάδου.

Από την πλευρά της, μία από τις δύο εταιρείες που διοργάνωσαν την εκδήλωση, η Palladian Conferences, τόνισε στο ethnos.gr ότι ενημέρωσε την οργανωτική επιτροπή για την πρόθεσή της να βραβεύσει την Ελένη Αντωνιάδου, χωρίς αυτή να εκφράσει κάποιον ενδοιασμό. Σύμφωνα με την εταιρεία, επελέγη η Ελένη Αντωνιάδου με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Πηγές ανέφεραν ότι η κυρία Αντωνιάδου έχει μνημονευθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για το έργο της. Μετά την επιλογή να βραβευθεί για το έργο της, της ζητήθηκε αναλυτικό βιογραφικό.

Ωστόσο, κανείς από τη διοργάνωση των βραβείων δεν φρόντισε να εξετάσει αν εργάζεται στη NASA και κατά πόσο ισχύουν τα αναγραφόμενα στο βιογραφικό της, εκθέτοντας, μεταξύ άλλων, ακόμη και την υπουργό Παιδείας. Από την πλευρά της, ο φορέας της διοργάνωσης «Θαλής ο Μιλήσιος» βγάζει εκτός «κάδρου» τη Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως η υπουργός δεν είχε καμία ανάμειξη με το γεγονός της βράβευσης και την επιλογή του προσώπου. Κλήθηκε απλώς να παραδώσει το βραβείο.


Πώς εμφανίζεται η ίδια

Την ίδια ώρα, η Eλένη Αντωνιάδου υπογράφει ως επιστήμονας της βιοαστροναυπηγικής (bioastronautics) στο Twitter, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό του Facebook έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες από τη NASA, κάποιες από αυτές και με στολή αστροναύτη. Είχε τιμηθεί, επίσης, σε τελετή στο Λονδίνο για το ερευνητικό της έργο στα βραβεία «2013 FDM Everywoman In Technology Awards», ενώ και η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών «Mattel» την επέλεξε για… Barbie ώστε να τιμήσει τα σύγχρονα γυναικεία πρότυπα.

Φωτιές, ωστόσο, άναψαν διευκρινίσεις του αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος ισχυρίζεται πως η κυρία Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτιδα της NASA, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media. O κ. Μπουγιούκος υποστηρίζει πως η Ελληνίδα επιστήμονας έχει παρακολουθήσει απλώς ένα summer camp της NASA, όπως και ότι δεν έχει βραβευτεί ποτέ από την αμερικανική διαστημική εταιρεία.