MediaDay

Φώτης Σεργουλόπουλος: Ήταν κοινή απόφαση ο τηλεοπτικός χωρισμός με τη Μπακοδήμου

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, σε συνέντευξή του, μίλησε για την πολύχρονη διαδροµή του στη µικρή οθόνη, τον τηλεοπτικό χωρισµό µε τη Μαρία Μπακοδήµου, το τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει φέτος στον Alpha, και το «Divided».

Να ξεκινήσουμε με τα τηλεοπτικά. Τηλεπαιχνίδι έπειτα από πολλά χρόνια, το «Divided». Πώς ήρθε η πρόταση και πώς αποφάσισες να πεις το «ναι»;

Με τον Alpha συζητούσα. Κάποια στιγμή με κάλεσαν και μου πρότειναν μια διαφορετική συνεργασία. Μου είπαν «τι θα έλεγες για ένα τηλεπαιχνίδι;». Τους απάντησα πως μου αρέσουν πολύ.

Είχες πολλά χρόνια να κάνεις…

Ναι, από το «Σόου των εκατομυρίων» το 2003. Εγώ ξέρεις κάθομαι σπίτι και τα παρακολουθώ, μου αρέσουν. Ηταν πολύ ευχάριστη η πρόταση και θετική η αντίδρασή μου αμέσως. Μου έστειλαν στη συνέχεια το «Divived». Με ενθουσίασε γιατί δεν είναι ένα κλασικό τηλεπαιχνίδι. Δεν αμφιταλαντεύτηκα καθόλου να το κάνω.

Βλέπουμε πολλά παιχνίδια φέτος, άλλα κάνουν επιτυχία, άλλα όχι. Πιστεύεις ότι υπάρχει υπερπληθώρα του συγκεκριμένου τηλεοπτικού προϊόντος και ενδεχομένως να κούρασαν το κοινό;

Σίγουρα δεν είναι λίγα. Αλλά σε πολλά προγράμματα βλέπουμε αντίστοιχες τάσεις. Για παράδειγμα στα τάλεντ σόου. Υπάρχουν «κύματα» στην τηλεόραση. Οπως και με τα ριάλιτι επιβίωσης που είναι πολύ ακριβά τηλεοπτικά προϊόντα. Τα τηλεπαιχνίδια μπορούν να διασκεδάσουν τον κόσμο, τα παρακολουθεί εύκολα ο τηλεθεατής ανεξαρτήτως ώρας. Ναι, είναι αλήθεια πως υπάρχουν αρκετά φέτος στην τηλεόραση.

Τα νούμερα τηλεθέασης τα παρακολουθείς;

Πάντα τα παρακολουθούσα, αλλά θα σου πω το εξής: Δεν είναι για μένα γνώμονας αποφάσεων ή αλλαγή γνώμης η τηλεθέαση. Το έχω επανειλημμένως πει στην 20ετή καριέρα μου στην τηλεόραση: Ο γνώμονας που με έκανε να βρίσκομαι στην τηλεόραση ήταν πάντα και είναι καθαρά η ίδια μου η δουλειά. Εάν με ευχαριστεί και εμένα και τους συνεργάτες μου και φυσικά και το κανάλι.

Δηλαδή δεν έχεις αλλάξει τηλεοπτική συμπεριφορά βάσει των ποσοστών τηλεθέασης…

Οχι. Η μόνη φορά που αλλάξαμε ορισμένα πράγματα ήταν στο πρωινό του Mega, όταν βγήκε στον ΑΝΤ1 το «Big Brother». Και βέβαια για να μπορέσει τότε το Mega να σταθεί στον ανταγωνισμό έβγαλε το «Bar». Οχι, σε άλλη περίπτωση δεν έχει συμβεί και σε εκπομπές που είχα εγώ την επιμέλεια. Οταν πρόκειται βέβαια για συγκεκριμένο ξένο φορμάτ, δεν αλλάζεις κάτι.

Υπήρξαν φήμες για «κόψιμο» του «Divived». Τι απαντάς;

Η επίσημη ενημέρωση από το κανάλι είναι πως το παιχνίδι συνεχίζει. Ολα τα άλλα είναι παραφιλολογίες.

Εχετε συζητήσει με τον Alpha και για κάτι άλλο εκτός από το παιχνίδι;

Προς το παρόν όχι. Υπήρξε η δική μου πρόταση για κάτι άλλο στην αρχή, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή του. Συνεχίζουμε το παιχνίδι. Εχουμε προγραμματίσει αρκετά γυρίσματα.

Λοιπόν θα γυρίσω τον χρόνο πίσω. Αν έκανες μια γρήγορη αναδρομή, ποια θεωρείς πως ήταν η καλύτερη τηλεοπτική σου στιγμή;

Το «TV Tiglon» στον Alpha. Μια ομάδα με έμπνευση, μια παραγωγή που στήριξε πολύ την εκπομπή, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πολύ ωραία και πρωτότυπα θέματα. Συγκλονιστικό σκηνικό. Ξέραμε από την αρχή μαζί με το κανάλι τι θέλουμε να κάνουμε.

Και η χειρότερη;

Επίσης στον Alpha με την απογευματινή εκπομπή «Σιγά μην κάτσω να σκάσω». Εμείς εγκαινιάσαμε τότε την απογευματινή ζώνη με εκπομπή. Μέχρι τότε έπαιζαν σαπούνια, τηλενουβέλες… Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα απογευματινό πρόγραμμα, που όμως είχε πρόβλημα. Και εμείς φταίγαμε γιατί δεν ξέραμε καλά το προϊόν. Αμφιταλαντευόμασταν. Αυτό πιστεύω πως είναι το μεγάλο λάθος. Οταν κοιτάς την τηλεθέαση, αλληθωρίζεις. Δεν βλέπεις μπροστά. Δεν βλέπεις τι σου κάνει εσένα κέφι, τι σου ταιριάζει. Βέβαια υπήρξε τότε και η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Alpha με την είσοδο του RTL. Οι Γερμανοί δεν γνώριζαν καθόλου την ελληνική πραγματικότητα στην τηλεόραση. Ημασταν λοιπόν σε ένα πρόγραμμα που είχε ήδη στηθεί, οι Γερμανοί ήθελαν κάτι άλλο και μπλεχτήκαμε πολλά πρόσωπα με διαφορετικές φιλοσοφίες. Μας κούρασε όλο αυτό. Αυτός ήταν και ο λόγος που φύγαμε από το κανάλι. Δεν μπορούσαμε να συννενοηθούμε.

Με τη Μαρία υπήρξατε τηλεοπτικό δίδυμο για πολλά χρόνια. Ηταν δύσκολος αυτός ο τηλεοπτικός χωρισμός;

Οχι, γιατί εγώ έκανα μια παύση. Δεν ήταν ότι την επόμενη τηλεοπτική χρονιά βρέθηκα μόνος μου σε κάποιο πρόγραμμα και δεν ήξερα πώς να συμπεριφερθώ. Είχα τον χρόνο να το συνειδητοποιήσω. Οταν δουλεύεις με συγκεκριμένο τρόπο για πολλά χρόνια υπάρχει ένα ωστικό κύμα. Και αυτό σε παίρνει… Είχα λοιπόν τον χρόνο να το σκεφτώ και να το χωνέψω.

Ηταν κοινή και συνειδητή αυτή η απόφαση;

Ναι, βέβαια.

Είναι και οριστικός ο τηλεοπτικός χωρισμός;

Εγώ ποτέ δεν μιλάω για το μέλλον. Εάν υπάρξει κάτι το οποίο είναι δελεαστικό σε οποιονδήποτε τομέα, τότε θα το σκεφτώ. Για παράδειγμα και φέτος θα μπορούσα να μην κάνω τηλεόραση. Ομως και το πρότζεκτ μου άρεσε και ήμουν κι εγώ στην κατάλληλη διάθεση. Και το έκανα.