«Χ Factor» Οι συγκλονιστικές φωνές και ο πιο αυστηρός κριτής

Γρήγορη σκηνοθεσία, εντυπωσιακό πλατό και γραφικά, φωνές που έχουν το «πακέτο» και αξίζουν µια θέση στο εγχώριο µουσικό στερέωµα, επιτροπή που έδεσε από την πρώτη στιγµή µεταξύ της και η ∆έσποινα Βανδή λαµπερή όσο ποτέ άλλοτε. Το «Χ Factor», που ξεκίνησε στο Open, έχει όλα τα συστατικά µιας τηλεοπτικής επιτυχίας

Το πρώτο επεισόδιο από τις οντισιόν που προβλήθηκε το βράδυ της περασµένης Τετάρτης µέσα από τη συχνότητα του Ανοιχτού Καναλιού τα είχε όλα: Εξαιρετικές φωνές, ευτράπελα µε συµµετέχοντες που πίστεψαν πως µπορούν να κάνουν καριέρα, αλλά οι φωνητικές τους ικανότητες τους «πρόδωσαν», ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες, αλλά και µια πολύ συγκινητική στιγµή. Ο βαφτισιµιός του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα -που έφυγε πρόωρα για τη γειτονιά των αγγέλων- πήρε µέρος στις οντισιόν και ο νονός του έκανε την τελευταία του τηλεοπτική εµφάνιση στη συγκεκριµένη τηλεοπτική εκποµπή.

Το µεσηµέρι της ∆ευτέρας (9/9), σε µια καλαίσθητη εκδήλωση στο «Μικρό Παλλάς», οι δηµοσιογράφοι παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο µαζί µε τους συντελεστές, την κριτική επιτροπή και την παρουσιάστρια ∆έσποινα Βανδή. Το «ΤV Εθνος» συνοµίλησε µε την οικοδέσποινα του «Χ Factor» αλλά και τα τέσσερα µέλη της κριτικής επιτροπής. «Χαίροµαι πάρα πολύ που θα παρουσιάσω το “Χ Factor”» αναφέρει στο «TV Εθνος» η ∆έσποινα Βανδή.

To «Χ Factor» προβάλλεται κάθε Τετάρτη, Πέµπτη και Παρασκευή στις 21.00 στο Open

«Είναι ένας διαφορετικός ρόλος για µένα, έχοντας βέβαια κάνει παρουσιάσεις και στο παρελθόν, όπως ο ελληνικός τελικός της Eurovision µαζί µε τον Γιώργο Καπουτζίδη ή το Madwalk. Αυτό όµως είναι κάτι άλλο. ∆εν σου κρύβω πως µε ιντριγκάρουν τα καινούργια πράγµατα. Μου ξυπνούν όλες µου τις αισθήσεις. Επέλεξα λοιπόν το “Χ Factor” γιατί είναι ένα µεγάλο µουσικό πρότζεκτ που όλοι µας έχουµε αγαπήσει εδώ και πολλά χρόνια. Μέτρησε το γεγονός ότι είναι κάτι το οποίο γνωρίζω καλά. Και φυσικά µέτρησε και όλη η οµάδα συντελεστών». Η τραγουδίστρια έχει εντοπίσει ήδη εξαιρετικές φωνές: «Εξεπλάγην µε κάποιες φωνές που άκουσα. Ήταν συγκλονιστικές.Το “Χ Factor”, βέβαια, δεν έχει να κάνει απόλυτα µε τη φωνή. Είδα πρόσωπα, είδα “καλλιτέχνες” που µπορεί ακόµη οι ίδιοι να µην το ξέρουν. ∆ιέκρινα πράγµατα σε αυτούς. ∆εν µπορώ να ξέρω την πορεία τους στη συνέχεια. Μπορείς όµως να εντοπίσεις αυτό που εκπέµπει ένας τραγουδιστής και δεν µεταφράζεται απόλυτα σε συγκεκριµένο πάτηµα πάνω στις νότες. Ναι, είναι αυτό που λέµε “άστρο”».

Έχοντας διαγράψει µια µεγάλη πορεία στον χώρο του θεάµατος, η ∆έσποινα Βανδή µε αυτοσαρκασµό αναφέρει πως αν υπήρχαν talent shows στα µέσα της δεκαετίας του ’90, που ξεκίνησε η καριέρα της, µάλλον δεν θα τα πήγαινε καλά: «Εµένα θα µε έκοβαν. Αλλά µάλλον θα είχα λιποθυµήσει πριν φτάσω στη σκηνή. Υπήρχε βέβαια το “Να η ευκαιρία!”, αλλά τότε ήµουν στην Καβάλα και ήµουν πολύ µικρή». Οσοι έχουν ακούσει την κόρη της Μελίνα λένε ότι διαθέτει εκπληκτική φωνή. Θα την προέτρεπε να πάρει µέρος σε ένα µουσικό σόου; «Συστήνεις το ταλέντο σου σε ειδήµονες, για να σε κρίνουν και να βρεις τον δρόµο σου. Εγώ είµαι σε αυτόν τον χώρο και αν θέλει να ασχοληθεί δεν υπάρχει λόγος να περάσει αυτήν τη διαδικασία. Εγώ θα είµαι ο πιο αυστηρός κριτής της Μελίνας».

Στην πρεµιέρα σηµείωσε µέσο όρο τηλεθέασης 15% στο γενικό σύνολο, 16% στο κοινό 18-54, ενώ στο κοινό 15-44 σκαρφάλωσε στο 18,6%

Όσο για το ποια είναι η µεγάλη έκπληξη του σόου φέτος; «Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος», κάτι µάλλον µε το οποίο συµφωνεί γελώντας ο καταξιωµένος ραδιοφωνικός παραγωγός. Ο ίδιος εξηγεί σε τι διαφοροποιείται το «Χ Factor» από τα υπόλοιπα σόου του είδους. «Η ιστορία έχει δείξει πως οι νικητές δεν κάνουν απαραίτητα στη συνέχεια καριέρα µε εµπορικούς όρους. Αυτήν τη φορά υπάρχουν πραγµατικά φωνές που ξεχωρίζουν και µε ανάλογο µάνατζµεντ και επιµονή-τύχη στη συνέχεια θα κάνουν καριέρα». Η Μελίνα Ασλανίδου, εκτός από τις καλές φωνές που θα δοκιµάσουν την τύχη τους στο σόου, εστιάζει και στη χηµεία της επιτροπής. «Εχουµε δέσει στην επιτροπή. Υπάρχει χηµεία, έχοντας βέβαια ο καθένας τη δική του άποψη. Και υπάρχει σεβασµός µεταξύ µας και προς τους διαγωνιζόµενους».

Ο Χρήστος Μάστορας δηλώνει ενθουσιασµένος που ανήκει στην οικογένεια του Open: «Τα φρέσκα πράγµατα λείπουν από την τηλεόραση. Και το πρόγραµµα του Open είναι φρέσκο. Το “Χ Factor” είναι παγκόσµιο τηλεοπτικό προϊόν, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κορυφή. Ενα δηµοφιλές τηλεοπτικό προϊόν που φτιάχνει καλλιτέχνες. Αν έχουν βέβαια και οι ίδιοι το όραµα και την όρεξη. Υπάρχουν, φυσικά, και οι αφανείς ήρωες που κάνουν καταπληκτική δουλειά. Και έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και στο µοντάζ. Θα περάσετε πολύ όµορφα µπροστά στις οθόνες σας».

Και οι τρεις κριτές θεωρούν τον Γιώργο Θεοφάνους τον γκουρού της επιτροπής, λόγω και πρότερης εµπειρίας του στο συγκεκριµένο σόου. Είναι και ο πιο αυστηρός; «∆εν είµαι πιο αυστηρός, είµαι ο ίδιος, ο εαυτός µου, απλώς ο τρόπος που εκφέρω την άποψή µου ίσως άλλαξε. Ελπίζω να τα λέω µε καλύτερο τρόπο (σ.σ.: γέλια)». Ο καταξιωµένος µουσικοσυνθέτης θεωρεί πως το τάλεντ σόου του Open υπερέχει έναντι των άλλων και φυσικά ο ίδιος το αγαπά πολύ: «Το “Χ Factor” είναι µέσα στο αίµα µου. Ήταν το πρώτο πρόγραµµα που συµµετείχα στην τηλεόραση. Το πιστεύω το “X Factor”. Xαίροµαι για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του. Και είναι ένα πρώτο βήµα. Συγκινούµαι µε τα νέα παιδιά. Εγώ ως συνθέτης, που είναι η βασική µου ιδιότητα, έδωσα τραγούδια στο παρελθόν. ∆εν εξαρτάται, όµως, µια καριέρα µόνο από το τραγούδι».

Με τη σύνθεση της επιτροπής δηλώνει απόλυτα ευχαριστηµένος: «Από την πρώτη µέρα, στο πρώτο γύρισµα, µετά το πρώτο δεκάλεπτο ήταν σαν να είµαστε πολύ καιρό µαζί. Ο καθένας είναι ο εαυτός του. Μου αρέσει στην επιτροπή αυτό που δεν προσπαθεί να είναι κάτι άλλο. Η ∆έσποινα είναι ευγενής άνθρωπος. Το πρώτο live θα είναι εντυπωσιακό και ώριµο τηλεοπτικά».