Ανδρεόπουλος – Ματίκα: Θα υπάρξουν εντάσεις στη συγκατοίκηση Εύας & Νικηφόρου στις «8 λέξεις»

Κρατούν δύο από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην καθημερινή δραματική σειρά του Ανδρέα Γεωργίου
Οι δύο ηθοποιοί µιλούν για τη συνεργασία τους στην καθηµερινή σειρά του ΣΚΑΪ και την τηλεοπτική χηµεία τους, αποκαλύπτουν εξελίξεις που έρχονται στην πορεία του σίριαλ, εξηγούν γιατί επέλεξαν ένα διάστηµα αποχής από τη µικρή οθόνη και µοιράζονται άγνωστα περιστατικά από παλαιότερες, µεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες τους.

Εγινε µια ανακοίνωση από τον Κούλλη Νικολάου και τον Αντρέα Γεωργίου για τη διακοπή των γυρισµάτων των «8 λέξεων» για προληπτικούς λόγους λόγω κοροναϊού. Πώς ήταν το κλίµα τις τελευταίες ηµέρες;

Θάλεια Ματίκα: Γύρισα από την Κύπρο λίγες ηµέρες πριν από την ανακοίνωση αυτών των αποφάσεων. Ολοι ήµασταν θορυβηµένοι και περιµέναµε να δούµε τι θα γίνει. Πολύ σοφά και οι δύο πήραν την απόφαση να αναβληθούν τα γυρίσµατα. Τα επεισόδια ήδη προβάλλονται µονά στον ΣΚΑΪ, από διπλά που ήταν. Νοµίζω πως όλο αυτό που συµβαίνει µας ξεπερνά όλους. Μακάρι να ξεπεραστεί γρήγορα και να µπορέσουµε να επιστρέψουµε στις δουλειές µας και την κανονικότητά µας.

Με τις πτήσεις είχατε άγχος;

Οχι, γιατί τηρούσα όλα τα µέτρα προφύλαξης. Και φυσικά πήγαινα µόνο από το ξενοδοχείο στο γύρισµα και επέστρεφα. Ηδη είχαν αδειάσει τα αεροδρόµια τις τελευταίες εβδοµάδες των µετακινήσεών µου.

Οι συνθήκες στο γύρισµα;

Από την αρχή µέχρι και που σταµατήσαµε υπέροχες. Το κλίµα είναι οικογενειακό παρά το γεγονός πως οι «8 λέξεις» είναι µια µεγάλη παραγωγή που απασχολεί πολλά άτοµα. Η σειρά είναι γυρισµένη σε φυσικούς χώρους µε µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας. Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο. Τις τελευταίες ηµέρες συζητούσαµε για τον κοροναϊό, αλλά όλοι µείναµε ψύχραιµοι.

«Μένουµε σπίτι». Πώς το βρήκατε ως πρωτοβουλία και πώς το εφαρµόζετε στην καθηµερινότητά σας;

Ηταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Εχουµε πειστεί όλοι γι’ αυτό. Εχουµε κλειστεί µε τα παιδιά στο σπίτι και βγαίνουµε µόνο για τα απαραίτητα, όπως όλος ο κόσµος. Ακόµη είναι πολύ νωρίς, οπότε έχουµε ψυχραιµία. Δεν ξέρω πώς θα είναι όλο αυτό εάν διαρκέσει πολύ. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι µόνοι τους, είναι αβοήθητοι, και άνθρωποι που ο εγκλεισµός µπορεί να τους φέρει ψυχολογική επιβάρυνση.

Τα παιδιά πώς το αντιλαµβάνονται;

Η κόρη µου είναι πολύ µικρή, σχεδόν τριάµισι ετών. Ο γιος µου που είναι επτά έχει αρχίζει και ζορίζεται. Μας ρωτά πότε θα τελειώσει όλο αυτό…

Πώς περνάτε τον χρόνο σας λοιπόν;

Παίζουµε µε τα παιδιά, κάνουµε τα µαθήµατα µε τον γιο µου, µαγειρεύουµε και βλέπουµε ταινίες. Βλέπαµε ούτως ή άλλως, τώρα βλέπουµε περισσότερες.

Πιστεύετε πως µακροπρόθεσµα όλο αυτό θα είναι µεγάλη πληγή για τη βιοµηχανία του θεάµατος; Δεν αναφέροµαι µόνο στην τηλεόραση, αλλά και στο θέατρο και στον κινηµατογράφο…

Το θέατρο επλήγη περισσότερο απ’ όλα. Αλλωστε σταµάτησαν ουσιαστικά να προσέρχονται θεατές στις παραστάσεις δύο εβδοµάδες νωρίτερα από το επίσηµο κλείσιµο, από τη στιγµή που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσµατα. Ο κόσµος αυτοπεριορίστηκε. Πολύ λογικό. Ακόµη και εάν το καλοκαίρι ο ιός «κοιµηθεί», τον Σεπτέµβριο εάν επανέλθει τα πράγµατα στο θέατρο θα είναι χειρότερα. Βλέπω γενικότερα δύσκολες µέρες να έρχονται. Μια ολική παύση της οικονοµίας είναι αδύνατον να µην έχει επιπτώσεις. Παράδειγµα ο τουρισµός.

Επιστρέφω στις «8 λέξεις». Ο Νικηφόρος κάνει πρόταση γάµου στην Εύα, η οποία την αποδέχεται. Θα γίνει ο γάµος;

Μέχρι στιγµής δεν έχει γίνει, γιατί ως γνωστόν υπάρχουν προβλήµατα µε την Ολυµπία. Εγώ ως Θάλεια ταυτίζοµαι µε την Ολυµπία. Είναι δύσκολο για ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία να βλέπει να χωρίζουν οι γονείς του και να βρίσκουν άλλους συντρόφους. Εχει πληγωθεί, και η αντίδρασή της νοµίζω ότι είναι δικαιολογηµένη…

ματικα1.jpg
Εχει µπει όµως και σε κάποια δύσκολα µονοπάτια…

Ναι, ισχύει, αλλά περνάει µια δύσκολη εφηβεία. Και είναι εύκολο αν ένα παιδί δεν νιώθει στο σπίτι χαρά να µπει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Αντιδρά η Ολυµπία απέναντι στην Εύα. Της λέει πως θα φύγει από το σπίτι µόλις ενηλικιωθεί. Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Δεν µπορεί να δεχθεί πως η µαµά της έχει νέο σύντροφο. Αυτό που µπορούµε να πούµε είναι πως έρχεται ένα γεγονός µεταξύ Ολυµπίας και Νικηφόρου που θα ταράξει πολύ την κατάσταση. Ο Νικηφόρος θα νιώθει απέναντι στην Ολυµπία πολύ περίεργα. Θα δούµε εάν και πώς αυτό το γεγονός θα επηρεάσει και τη σχέση της Εύας µε τον Νικηφόρο. Πάντως η συγκατοίκησή τους στο καινούργιο σπίτι θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Απείχατε µεγάλο χρονικό διάστηµα από την τηλεόραση. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιστρέψετε;

Νοµίζω το ραντεβού που έκανα µε τον Αντρέα Γεωργίου και τη Βάνα Δηµητρίου. Λειτουργώ πολύ µε το ένστικτο και την επαφή µε τους ανθρώπους. Με τον Αντρέα Γεωργίου γνωρίζοµαι πολλά χρόνια. Είχαµε µιλήσει πολύ παλιά για συνεργασία που δεν προχώρησε, γιατί τότε εγώ είχα κλείσει σε κάποια άλλη δουλειά. Οταν λοιπόν συναντηθήκαµε, τόσο εκείνος όσο και η Βάνα µού έκαναν φοβερό κλικ. Είχαν µεγαλώσει και τα παιδιά, οπότε µπορούσα να το κάνω.

Ταιριάζει ο χαρακτήρας σας µε αυτόν που υποδύεστε; Την Εύα;

Ναι, είναι µια γυναίκα µε τετράγωνη λογική που πατά γερά στα πόδια της. Γήινος άνθρωπος, µε αίσθηµα ευθύνης. Τα έχω και εγώ αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η τηλεοπτική χηµεία µε τον Ανδρέα Ανδρεόπουλο πώς είναι;

Είµαστε πολύ καλά. Γλυκύτατο πλάσµα και υπέροχο παιδί. Υπάρχει πολύ καλό κλίµα στα γυρίσµατα. Βέβαια η µεγάλη µου αδυναµία, αν και δεν είχαµε γνωριστεί ποτέ, είναι ο Απόστολος Γκλέτσος. Δεν το κρύβω! Υπέροχος άνθρωπος.

Εχετε παράλληλες πορείες κατά κάποιον τρόπο. Πρωταγωνιστήσατε και οι δύο σε τεράστιες επιτυχίες του Μανούσου Μανουσάκη. Εκείνος στους «Ψίθυρους καρδιάς», εσύ στο «Μη µου λες αντίο»…

Αυτό που µας συνδέει, και δεν το γνωρίζουν πολλοί, είναι πως έχουµε καταγωγή από το ίδιο χωριό: την Γκούρα Μαγνησίας.

Δεν σας έγινε ποτέ κοινή πρόταση για συνεργασία στο παρελθόν;

Οχι, ποτέ! Τώρα γνωριστήκαµε…

Τι θυµάστε από την εποχή του «Μη µου λες αντίο»;

Εχουν περάσει πολλά χρόνια. Ηµουν πολύ νέα. Μια πολύ καλή συνεργασία και η σειρά είχε σκίσει. ∆εν σου κρύβω πως η σειρά αυτή του Μανούσου Μανουσάκη µου έδωσε και βήµα στην τηλεόραση και αναγνωρισιµότητα, και στη συνέχεια και καλύτερες αµοιβές.

Είχε βέβαια προηγηθεί και η συνεργασία µε τον Παπακαλιάτη…

Ναι. Η πρώτη µου δουλειά στην τηλεόραση ήταν µε τη σειρά «Κι ύστερα ήρθαν οι µέλισσες» του Κώστα Κουτσοµύτη και στη συνέχεια µε το «Κλείσε τα µάτια» του Χριστόφορου.

Την έκρηξη της δηµοσιότητας τότε πώς την αντιµετωπίσατε;

Είµαι γενικά ως άνθρωπος πολύ απλή στη ζωή µου. Δεν τρελαίνοµαι µε αυτά τα πράγµατα. Μέσα µου δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. Ηξερα πως εφόσον θα παίξω στην τηλεόραση, θα είναι και αυτό ένα κοµµάτι της ζωής µου. Μέχρι και σήµερα έτσι το αντιµετωπίζω.

Σας έχει εντυπωθεί έντονα κάποιο περιστατικό από τότε που πρωταγωνιστούσατε στο «Μη µου λες αντίο»;

Διάφοροι τρελοί προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν µαζί µου (γέλια). Κι αυτό ήταν λίγο τροµακτικό. Με γράµµατα… Ενας τύπος επέµενε πολύ και είχε εµφανιστεί µέχρι και στο δικηγορικό γραφείο της µητέρας µου. Εγώ τα αντιµετώπισα όλα αυτά µε ψυχραιµία και χωρίς να τους δώσω ιδιαίτερη σηµασία.

Με τα social media πώς τα πάτε;

Δεν έχω και πολλή σχέση (γέλια). Δεν ασχολούµαι ιδιαίτερα. Παρότι είναι µέρος της δουλειάς µας. Το γνωρίζω αυτό.

Είστε άνθρωπος χαµηλών τόνων;

Οχι ιδιαίτερα. Είµαι άνθρωπος που προτιµά τις πολύ προσωπικές σχέσεις από τις κοινωνικές επαφές. Την οικογένειά µου και τους καλούς µου φίλους.

Και την προσωπική σας ζωή την κρατήσατε µακριά από τη δηµοσιότητα παρά το γεγονός πως είστε παντρεµένη µε έναν επίσης πολύ γνωστό και πετυχηµένο ηθοποιό, τον Τάσο Ιορδανίδη.

Ταιριάζουµε πολύ σε αυτό το κοµµάτι µε τον Τάσο. Προτιµούµε να µιλάµε µέσα από τη δουλειά µας. Ο σοφός Γιώργος Μιχαλακόπουλος έχει πει «η διαδροµή του ηθοποιού είναι αγώνας δρόµου». Το έχουµε κρατήσει και οι δύο αυτό ως πολύτιµη συµβουλή. Χρειάζεται στοχοπροσήλωση στο ουσιαστικό κοµµάτι της τέχνης.

Εχετε συνεργαστεί πολλές φορές στο θέατρο. Αυτό για ένα ζευγάρι είναι εύκολο ή δύσκολο;

Για εµάς πάρα πολύ εύκολο. Αγαπάµε και οι δύο πολύ τη δουλειά µας και επίσης έχουµε συνηθίσει να περνάµε πολλές ώρες µαζί. Είµαστε µαζί. Για εµάς είναι µια συνθήκη αυτό που ισχύει 12 χρόνια τώρα. Εχουµε µεγάλη ανάγκη ο ένας τον άλλον.

Συνεχίζετε και του χρόνου στις «8 λέξεις»;

Με όσα γνωρίζουµε µέχρι τώρα, ναι.

531338_1.jpg
Θάλεια Ματίκα και Τάσος Ιορδανίδης (Copyright: Papadakis Press)
Ηδη ανακοινώθηκε η διακοπή των γυρισµάτων των «8 λέξεων». Σας βρίσκει σύµφωνο αυτή η πρωτοβουλία του Αντρέα Γεωργίου και του Κούλλη Νικολάου;

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ηταν απαραίτητο να γίνει. Και για πρακτικούς λόγους αλλά και κοινωνικούς. Ηµασταν 80 άνθρωποι που συνωστιζόµασταν σε κλειστούς χώρους, οπότε ναι, έπρεπε να γίνει. Εκαναν πολύ καλά. Υπήρξε και ένα θέµα µε τον έλεγχο στις πτήσεις από την Κύπρο και προέκυψε µια αναστάτωση. Γιατί δεν µπορούσαν να πετάξουν οι συνάδελφοι από την Ελλάδα. Επρεπε υποχρεωτικά να µπουν για 14 ηµέρες σε καραντίνα.

Μένετε όλη τη σεζόν στην Κύπρο;

Ναι, εγώ είχα κάνει αυτήν τη συµφωνία. Είµαι από τον Ιούλιο στο νησί.

Πώς ήταν οι τελευταίες ηµέρες των γυρισµάτων; Υπήρχαν άγχος και φόβος λόγω κοροναϊού;

Οχι. Εντονες συζητήσεις έγιναν. Ηταν καταιγιστικές οι πληροφορίες από την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο και άλλαζαν κάθε ώρα. Από σκηνή σε σκηνή που γυρίζαµε. Στα γυρίσµατα τηρήθηκαν όλα τα µέτρα ασφαλείας που έπρεπε και από τους τεχνικούς και από εµάς.

Στην Κύπρο πώς είναι το κλίµα;

Εχουν παρθεί και εδώ µέτρα, όπως ξέρετε. Και δεν υπάρχουν πολλές συναναστροφές. Τα κρούσµατα µέχρι στιγµής είναι λίγα. ∆εν υπάρχει ιδιαίτερος φόβος, αλλά δεν εφησυχάζουµε.

Το «Μένουµε σπίτι» πώς το είδατε;

Μένουµε σπίτι. Μένουµε κοντά οι συνάδελφοι σε µια περιοχή έξω από τη Λευκωσία. Μαζευόµαστε σε σπίτια όχι πολλοί, 3-4 άτοµα. Θα µαγειρέψουµε, θα φάµε, θα συζητήσουµε και θα δούµε τηλεόραση. Φυσικά συζητάµε και για τον κοροναϊό. Γιατί εγώ να σας πω την αλήθεια το βλέπω σαν άσκηση ετοιµότητας. Πως οι λαοί ενωµένοι µπορούν να αντιµετωπίσουν έναν κοινό εχθρό. Επίσης φαίνονται η στάση και η ωριµότητα του κάθε λαού.

Πότε θα αρχίσουν ξανά τα γυρίσµατα;

Προς το παρόν περιµένουµε. Είµαστε σε στάση αναµονής.

Στον χώρο της τηλεόρασης και γενικότερα στον χώρο του θεάµατος πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγµατα;

Σε θέατρα και κινηµατογράφους που είναι κλειστοί χώροι, σαφώς τα πράγµατα είναι πιο δύσκολα. Θα υπάρξει κρίση και µε την εµπειρία της προηγούµενης κρίσης, της οικονοµικής, τα πράγµατα θα ξεπεραστούν. Κάποια στιγµή και εµείς θα επιστρέψουµε στη σειρά. Θα υπάρξει για 2-3 µήνες αναστάτωση. Αντέξαµε 10 χρόνια κρίσης, δεν θα αντέξουµε µια κατάσταση πιο ελαφριά;

ματικα 3.jpg
Ερχοµαι στα προσεχώς των «8 λέξεων». Ο Νικηφόρος που υποδύεστε κάνει πρόταση γάµου στην Εύα και εκείνη την αποδέχεται. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα;

Η Εύα και η µικρή έρχονται να συγκατοικήσουν µαζί µου. Θα προκύψει µεταξύ µας ένα σοβαρό ζήτηµα.

Οπότε ο γάµος θα γίνει;

Δεν ξέρω! Εχουµε πει ότι θα γίνει. Εχουµε προγραµµατίσει να κάνουµε πολιτικό γάµο. Μια µικρή τελετή και ένα πάρτι. Η µικρή µπορεί να αντιδράσει, ο πατέρας της µπορεί να έχει µια πιο ακραία συµπεριφορά… Θα τα δούµε όλα αυτά…

Η σχέση της Ολυµπίας και του Νικηφόρου είναι από την πρώτη στιγµή τεταµένη…

Ναι, και θα δούµε πως η µικρή θα στήσει µια σκευωρία εις βάρος του Νικηφόρου. Αυτό θα δηµιουργήσει πρόβληµα στο ζευγάρι. Οχι για να χωρίσουν, αλλά για να συζητήσουν πώς θα πορευτούν µαζί στη συνέχεια Εύα και Νικηφόρος. Και θα δούµε αν η Ολυµπία θα συνεχίσει να ζει µαζί τους ή όχι. Θα υπάρξουν εντάσεις και κρίσιµα γεγονότα σε αυτήν τη συµβίωση.

Πώς αποφασίσατε έπειτα από πολλά χρόνια να επιστρέψετε στη µυθοπλασία;

Προέκυψε µια συνεργασία µε πολύ καλούς όρους. Οπως είπαµε και µε τον Αντρέα Γεωργίου, «µια ευτυχής συγκυρία». Οταν ο Αντρέας έψαχνε ηθοποιούς για τη σειρά έψαχνα και εγώ για δουλειά. Μόλις είχα φύγει από τη Λάρισα. Συναντηθήκαµε και ήρθε µια πολύ ωραία πρόταση.

Είστε ευχαριστηµένος από αυτήν τη συνεργασία;

Βέβαια. Οι άνθρωποι αυτοί, και αναφέροµαι στον Αντρέα Γεωργίου, στον Κούλλη Νικολάου και στη Βάνα ∆ηµητρίου, κάνουν µια πολύ καλή τηλεοπτική δουλειά. Και παράλληλα επενδύουν στη δουλειά τους. Εχουν καταφέρει να συνδυάσουν ταξίδια, διαµονές και ηθοποιούς διαφορετικών ηλικιών και «σχολών». Εχει βγει ένα αρµονικό αποτέλεσµα και ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή. Και µιλάµε για καθηµερινό σίριαλ. Ζούµε ένα µικρό θαύµα.

Πόσο έχουν αλλάξει λοιπόν οι συνθήκες στις καθηµερινές σειρές από τότε που πρωταγωνιστούσατε στη «Λάµψη»;

Είναι τεράστιες οι διαφορές. Δουλεύουµε πια µε κινηµατογραφικούς όρους και πολλά εξωτερικά γυρίσµατα. Τότε στην Ελλάδα γυρίζαµε µόνο σε στούντιο. Οι «8 λέξεις» προτείνουν µια άλλη τηλεόραση. Μια καινούργιου τύπου καθηµερινή σειρά και αυτό το καταλαβαίνει ο κόσµος.

Από τα χρόνια της «Λάµψης» τι θυµάστε πιο έντονα;

Και τότε ήταν δύσκολες οι συνθήκες. Πολλή δουλειά, πολλές ώρες, ορθοστασία, ατελείωτα κείµενα, πίεση για να παραδοθεί το επεισόδιο.

Γιατί είχατε αποχωρήσει νωρίς από τη σειρά;

Ναι, αποχώρησα νωρίς, αλλά επανήλθα. Ηµουν στον δεύτερο, τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο της «Λάµψης» και στις δύο τελευταίες σεζόν. Είχα αποχωρήσει γιατί είχα µια καλλιτεχνική διαφωνία µε τον συγχωρεµένο τον Νίκο Φώσκολο. Μπορεί να µην ήταν πολύ έξυπνο. Παρ’ όλα αυτά επέστρεψα στο τέλος της σειράς στον ίδιο ρόλο. ∆εν µαλώσαµε και δεν είχαµε να χωρίσουµε και κάτι.

Κάποιο περιστατικό που να σας έχει µείνει έντονα;

Οι οµαδικές σκηνές µε όλους τους πρωταγωνιστές που δεν συναντιόµασταν συχνά. ∆εν είχαµε όλοι σκηνές µεταξύ µας. Ο Χρήστος Πολίτης, η Κάτια ∆ανδουλάκη, ο Κώστας Σπυρόπουλος, η Ελένη Κούρκουλα. Ολοι οι ηθοποιοί. Πολυπρόσωπα γυρίσµατα µε αίγλη.

Εχετε κρατήσει επαφές µε κάποιους ηθοποιούς από τη «Λάµψη»;

Οχι. Μόνο διαδικτυακές επαφές.

Επιστρέφω στις «8 λέξεις». Εχετε κοινά σηµεία µε τον Νικηφόρο;

Ναι, βέβαια, αρκετά. Είµαι και εγώ χαµηλών τόνων, ήρεµος και νηφάλιος άνθρωπος. Οσο µπορώ γενναιόδωρος. Και εγώ παλεύω µε τους εφιάλτες µου. Είµαι επίσης ανοιχτός στους άλλους. Ανοιχτός επίσης σε νέες ιδέες.

Με τη Θάλεια Ματίκα πώς είναι η τηλεοπτική σας χηµεία;

Από την αρχή που συναντηθήκαµε στα γυρίσµατα συνεννοηθήκαµε πολύ καλά. Βγάζαµε γρήγορα τις σκηνές και έχουµε παρόµοιο τρόπο προσέγγισης των κειµένων. Εχουµε µια πολύ ωραία φιλική σχέση. Στη σειρά γνωριστήκαµε. Είναι πολύ καλή ηθοποιός και πολύ καλό παιδί. Νιώθω τυχερός που η Βάνα ∆ηµητρίου µας έκανε τηλεοπτικό ζευγάρι.

Να κλείσουµε µε µια ευχή για όσα περνάµε αυτήν την περίοδο…

Να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση, να σταθούµε στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουµε τον καλό Ελληνα που κρύβουµε µέσα µας. Θα περάσουν όλα γρήγορα, είµαι σίγουρος. Υποµονή και να ακούµε τους ειδικούς.