Χωρίς διαγωνισμό οι περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες

Το θέμα των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών καλείται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία αυτών των αδειών και όχι των θεματικών πανελλαδικής εμβέλειας.

Προϋπόθεση είναι να εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο η προβλεπόμενη απόφαση για την τιμή αδειών ανά περιφέρεια και το υποχρεωτικό μετοχικό κεφάλαιο.

Τα περιφερειακά κανάλια ζητούν να μη γίνει διαγωνιστική διαδικασία, όπως συνέβη με τις άδειες των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, αλλά να οριστεί η τιμή με απόφαση του ΕΣΡ, ανάλογα με την εμβέλεια εκπομπής τους στις ξεχωριστές περιφέρειες της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες η ένωση ιδιοκτητών περιφερειακών καναλιών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα για αυτό το θέμα.

Οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης και της εισφοράς 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ζητούν την ένταξη των περιφερειακών καναλιών στα μέτρα στήριξης έντυπου Τύπου της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει χρονοδιάγραμμα ενάμισι έτους για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των σταθμών σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από τους περιφερειακούς.

Η αδειοδότηση των θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας θα ακολουθήσει, ενώ το διάστημα αυτό το Μακεδονία TV θα συνεχίσει να εκπέμπει, έχοντας κάνει την εκ νόμου πρόβλεψη από το 2014.