Ενας «105.5 Στο Κόκκινο» γεμάτος Πολυτεχνείο

Ο ραδιοσταθμός της Αριστεράς αλλάζει το πρόγραμμά του για τη 17η Νοεμβρίου.

08:00-09:00: ΑΣΚΙ – Η άγνωστη αντίσταση (1967-1970)

Η επόμενη μέρα του πραξικοπήματος στο εσωτερικό της χώρας σηματοδοτήθηκε από τις πρώτες ζυμώσεις και τις προσπάθειες για την οργάνωση αντιδικτατορικών οργανώσεων κυρίως από την Αριστερά και το Κέντρο. Παράλληλα στο εξωτερικό οι Έλληνες φοιτητές, οι οικονομικοί μετανάστες, οι κυνηγημένοι από την Ελλάδα κινητοποιήθηκαν καταγγέλλοντας στην κοινή γνώμη τη δικτατορία. Στο εσωτερικό της χώρας, μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και αδράνειας του πληθυσμού, η μοίρα των περισσοτέρων από αυτούς που συμμετείχαν στις αντιδικτατορικές οργανώσεις ήταν οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι δίκες και οι καταδίκες στα έκτακτα στρατοδικεία. Είχαν όμως ήδη ρίξει τους πρώτους σπόρους για την άνθιση του φοιτητικού μαζικού κινήματος που θα ακολουθούσε από το 1971 και μετά.

09:00-10:00: ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΟΥΠΑΚΗ (συνέντευξη με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΡΕΜΕΤΗ)

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Σερεμέτης, καταθέτει στην Ευγενία Λουπάκη το προσωπικό του βίωμα από τις εξεγέρσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου ως μέλος της τότε Αντι-ΕΦΕΕ, μιλώντας παράλληλα για τις αντιδραστικές θεωρίες περί «αφασικής νεολαίας» οι οποίες επικρατούσαν και τότε στο δημόσιο λόγο.

10:00-11:00: ΝΤΙΝΑ ΜΠΑΤΖΙΑ

11:00-12:00: ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ

12:00-13:00: ΖΩΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ (Περιοδικό Sputnik)

13:00-14:00: ΑΣΚΙ (Αντιδικτατορικό κίνημα στη δυτική Γερμανία)

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κάνουν μία εκπομπή αφιερωμένη στη μεγάλη συμβολή των Ελληνικών Κοινοτήτων της Δυτικής Γερμανίας οι οποίες μπήκαν αμέσως στον Αντιδικτατορικό Αγώνα, ενώ βοήθησαν να δημιουργηθούν σε όλες τις πόλεις όπου ζούσαν Έλληνες , Αντιδικτατορικές Επιτροπές. Μέσα από την ιστορία του Λευτέρη και της Ζίγκριτ Ξάνθου, ενός Έλληνα και μίας Γερμανίδας στελεχών του αντιδικτατορικού αγώνα, τιμώνται οι χιλιάδες Έλληνες οικονομικοί μετανάστες και φοιτητές που ενίσχυσαν με όλα τα μέσα τον αγώνα εναντίον της Χούντας.

14:00-15:00: ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΚΗΣ (συνέντευξη με τον ΙΑΣΟΝΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟ)

Ο ιστορικός επιστήμονας και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Βαυαρία, Ιάσονας Χανδρινός, μιλάει στον Αλέξη Βάκη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ολη νύχτα εδώ – Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου», το οποίο αποτελείται από ογδοντατέσσερα απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις.

15:00-16:00: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ- ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Στις 17 Νοεμβρίου 1983 μεταδόθηκε στη Δημόσια Ραδιοφωνία μία εκπομπή αφιέρωμα στην εξέγερση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων, σε επιμέλεια της Πέλλης Κεφαλά – Καρακατσάνη. Αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων κατέθεσαν τη μαρτυρία τους, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Κοντοβάς, ο οποίος το βράδυ της εισβολής του τανκ, κρυμμένος σε ένα μπαλκόνι απέναντι από την πύλη, έδινε ανταπόκριση σε Έλληνες και ξένους συναδέλφους του.

16:00-17:00: ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΚΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΣΒΕΡΚΟΣ (Ντοκουμέντο Βαυαρικής Ραδιοφωνίας του 1973)

Ένας απολογισμός του 1973, διάρκειας 33 λεπτών, όπως μεταδόθηκε από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία την Πρωτοχρονιά του 1974. Το απρόσμενο αυτό ηχητικό ντοκουμέντο σχολιάζουν ο Νίκος Σβέρκος και ο Αλέξης Βάκης

17:00-19:00: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Ζωντανή κάλυψη της πορείας του Πολυτεχνείου όπου πρόκειται να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

19:00-21:00: ΝΙΚΟΣ ΣΒΕΡΚΟΣ – ΤΖΟΥΛΥ ΤΣΙΓΚΑ (4 μαρτυρίες: Από την 21η Απριλίου ως το Νοέμβρη του 1973)

Ο Στέλιος Λογοθέτης, ηγετικό μέλος της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα, μιλάει στον Νίκο Σβέρκο για τα γεγονότα του 1973.
Ο Άλκης Ρήγος, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, της ΕΚΙΝ και της ΕΜΕΠ και φοιτητής την περίοδο της Χούντας, μιλάει στην Τζούλυ Τσίγκα για την πολιτική ανυπακοή που είχαν επιλέξει πολλές οργανώσεις. «Το τρίτο βράδυ, το ξέραμε από τις 12, ότι έρχονται τα τανκς και θέλαμε να αντέξουμε ως το πρωί. Τη στιγμή της εισβολής ήμουν υπεύθυνος για τα μεγάφωνα προς τη Στουρνάρη. Αρχίσαμε να καλούμε τους κατοίκους να ανάψουν τα φώτα στα σπίτια τους, ώστε ό,τι γίνει να μη γίνει στο σκοτάδι. Μόνο δύο φώτα άναψαν. Θέλαμε να βάλουμε τα κλάματα. Είπαμε, πάλι από τα μεγάφωνα ‘Ευχαριστούμε που ανάψατε τα φώτα’. Κοιτάξαμε ξανά κι είχαν ανάψει όλα»

 

Ο Διονύσης Μαυρογένης, από τους πρώτους φοιτητές που μπήκαν στο κτίριο της Πατησίων τότε, στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα. «Ένα κόκκινο νήμα ενώνει όσους ήταν εκεί»

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης, 21χρονος τότε φοιτητής Ιατρικής στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο με την Τζούλυ Τσίγκα. «Κι όταν έγινε η τελευταία ανακοίνωση για να βγει από το κτίριο όποιος ήθελε πριν την τελική αναμέτρηση, δεν υπήρξε ρεύμα φυγής. Ήταν όλοι εκεί, έτοιμοι για όλα.»