Kitchen Lab: Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο

Κλασικές συνταγές που τις χαρακτηρίζει το στοιχείο της ευκολίας και της ταχύτητας, προτείνει ο ‘Ακης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» της Κυριακής 17 Μαΐου.

Το ορεκτικό της ημέρας είναι ένα πιάτο που αγαπάει πολύς κόσμος, έχουμε μάθει όμως να το αγοράζουμε και όχι να το φτιάχνουμε. Ο Άκης αλλάζει τα δεδομένα με την καλύτερη και πιο απλή συνταγή για λουκανικοπιτάκια που έχετε δοκιμάσει. Απλώνει τη σφολιάτα στον πάγκο εργασίας του. Την κόβει στη μέση από τη μικρή πλευρά και στο κέντρο της κάθε σφολιάτας απλώνει σάλτσα bbq, τα λουκάνικα και πασπαλίζει με ένα mix τυριών. Απλώνει περιμετρικά έναν αραιωμένο κρόκο και τυλίγει σε 2 ρολά. Μεταφέρει τα ρολά σε ταψί με λαδόκολλα και κόβει το κάθε ρολό σε τέσσερα κομμάτια. Αλείφει με τον αραιωμένο κρόκο όλη την επιφάνεια από τα λουκανικοπιτάκια και ψήνει για 20 με 25 λεπτά. Σερβίρει με κέτσαπ και μουστάρδα.

Για κυρίως πιάτο σερβίρει κοτόπουλο στιφάδο στη χύτρα ταχύτητας. Τοποθετεί τη χύτρα ταχύτητας σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και βάζει ελαιόλαδο. Ρίχνει κρεμμυδάκια για στιφάδο και σοτάρει για 3 με 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Κόβει το κοτόπουλο σε 10 μερίδες και το βάζει σε μπολ, μαζί με αλάτι, πιπέρι και αλεύρι. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, μεταφέρει το κοτόπουλο και σοτάρει μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια, αφαιρεί σε ταψί και αφήνει στην άκρη. Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια προσθέτει στη χύτρα ταχύτητας τον πελτέ και σοτάρει.

Βάζει ξίδι, κόκκινο κρασί, ζάχαρη, ντομάτα κονκασέ, νερό, κύβο κότας, φύλλα δάφνης, κανέλα, 2 σκελίδες σκόρδο, γαρίφαλα, 3 μπαχάρια, μπούκοβο και το κοτόπουλο. Κλείνει το καπάκι της χύτρας ταχύτητας, βάζει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και σιγοβράζει για 25 με 30 λεπτά. Σερβίρει με φέτα, ρίγανη, ελαιόλαδο, ψωμί και πιπέρι.

‘Ενα πεντανόστιμο γαλλικό γλυκό με φρούτα, το κλαφουτί, θα έχει θέση στο καλοκαιρινό μας τραπέζι. Η διαδικασία παρασκευής του ξεκινάει με τη ζύμη, τοποθετώντας ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Βάζει βούτυρο, το αφήνει να λιώσει, αφαιρεί και αφήνει στην άκρη. Χωρίζει το λιωμένο βούτυρο σε 80 γρ. για τη ζύμη και 20 γρ. για το ταψί. Σε μπολ ρίχνει 2 αβγά, γάλα, ζάχαρη, βανιλίνη, αλάτι και τα 80 γρ. από το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύει καλά, προσθέτει αλεύρι και συνεχίζει να ανακατεύει μέχρι να έχει έναν πηχτό χυλό. Απλώνει τα 20 γρ. από το λιωμένο βούτυρο σε ένα στρογγυλό ταψί, σουρώνει μια συσκευασία με γλυκό του κουταλιού κεράσι και απλώνει τα κεράσια στη βάση. Απλώνει από πάνω το μείγμα της ζύμης και ψήνει για 10 λεπτά.

Απλώνει στην επιφάνεια επιπλέον βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και συνεχίζει το ψήσιμο για 20-25 λεπτά. Αφαιρεί, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με ζάχαρη άχνη, σαντιγί, σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού και φύλλα δυόσμου.