Kitchen Lab: Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο

Συνταγές που κινούνται σε… πικάντικα μονοπάτια προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου, στις 16:50.

Για πρώτο πιάτο επιλέγει μελιτζάνες με σάλτσα χαρίσα, μια σάλτσα πικάντικη με προέλευση από την Τυνησία.

Πρώτα κόβει τις μελιτζάνες στη μέση και χαράσσει χιαστί τη σάρκα τους, χωρίς να σκίσει τη φλούδα. Προσθέτει ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα με τη σάρκα προς τα κάτω και ψήνει για 30 με 40 λεπτά.

Στην συνέχεια, ετοιμάζει την σάλτσα χαρίσα, κόβοντας πρώτα 2 πιπεριές τσίλι στη μέση και αφαιρώντας τα σπόρια. Σε ένα μιξεράκι βάζει τις πιπεριές, πάπρικα, 2 σκελίδες σκόρδο, κόλιανδρο, κύμινο, ελαιόλαδο και χτυπάει καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Απλώνει την σάλτσα στη σάρκα από τις μελιτζάνες και ψήνει για επιπλέον 20 λεπτά. Βάζει σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά κουκουνάρι και καβουρδίζει για 1 με 2 λεπτά. Αφαιρεί τις μελιτζάνες από τον φούρνο και πασπαλίζει με φέτα. Σερβίρει με ρόκα, το κουκουνάρι, ντοματίνια, το πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο.

Για κυρίως πιάτο, ο Άκης σερβίρει ένα φαγητό πλούσιο σε γεύση, γεμιστά κοχύλια με κιμά. Ξεκινάει φτιάχνοντας τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει κρεμμύδι και σκόρδο σε μικρά κομμάτια και προσθέτει θυμάρι και δεντρολίβανο. Σοτάρει καλά, μέχρι να πάρει χρώμα, χοιρινό κιμά. Σβήνει με λευκό κρασί, βάζει ρίγανη, κύβο κότας, ντομάτα κονκασέ και σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρεί από τη φωτιά και αφήνει να κρυώσει.

Παράλληλα, βράζει τα κοχύλια, για δύο λεπτά λιγότερο από όσο λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνει, βάζει ελαιόλαδο και αφήνει στην άκρη.

Για τη σύνθεση, μοιράζει τη γέμιση σε όλα τα κοχύλια και τα τοποθετεί σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Απλώνει σε όλη την επιφάνεια ξύσμα από λεμόνι και φέτα σπασμένη. Σε ένα μπολ βάζει γιαούρτι, 2 αβγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει πολύ καλά. Απλώνει σε όλη την επιφάνεια των ζυμαρικών και ψήνει για 5 με 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρει με μαϊντανό, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Το επιδόρπιο μας ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά, αφού το βασικό υλικό του καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε τέτοιους προορισμούς: ινδοκάρυδο με κερασάκι, σε μορφή μπισκότου.

Σε ένα μπολ ρίχνει 3 αβγά μαζί με ζάχαρη και ανακατεύει καλά με σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτει βανίλια, αλεύρι, ξύσμα λεμονιού και αλάτι. Βάζει το ινδοκάρυδο και ανακατεύει με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σουρώνει το σιρόπι από ένα γλυκό του κουταλιού κεράσι και κρατάει τα κερασάκια. Πλάθει μπαλάκια και τα πιέζει ελαφρά με τα χέρια. Τοποθετεί σε ταψί με λαδόκολλα και βάζει στο κέντρο από ένα κερασάκι. Ψήνει για μόλις 15 λεπτά, αφήνει να κρυώσουν και σερβίρει.