Kitchen Lab: Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο

Συνταγές για comfort food προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 05 και την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου, στις 16:40.

Το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού είναι πεντανόστιμες φωλιές με ρικότα και ντοματίνια. Πρώτα κόβει την κάθε σφολιάτα σε 4 κομμάτια, κλείνει περιμετρικά τη ζύμη και τρυπάει το εσωτερικό τους με ένα πιρούνι. Στην συνέχεια, μεταφέρει τα κομμάτια σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφει με έναν αραιωμένο με νερό κρόκο και ψήνει για 15 με 20 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζει ρικότα, ένα αβγό, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, παρμεζάνα, ξύσμα από λεμόνι και ανακατεύει. Μοιράζει τη γέμιση στις φωλιές, αφήνει στην άκρη και βάζει σε ένα μπολ ντοματίνια, ρίγανη, βασιλικό, ελαιόλαδο,ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Μοιράζει πάνω από τη γέμιση στις σφολιάτες, πασπαλίζει με επιπλέον παρμεζάνα και ψήνει για 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν, τις σερβίρει με θυμάρι και βασιλικό.

Για κυρίως γεύμα ο Άκης προτείνει, το απόλυτο comfort οικογενειακό γεύμα, λαζάνια με κοτόπουλο. Αρχικά, βάζει σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο ψιλοκομμένα ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο, σοτάρει και προσθέτει ένα καρότο σε κυβάκια και μια πιπεριά πράσινη σε μικρά κομμάτια. Κατόπιν, ρίχνει πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ, νερό, ζωμό λαχανικών, μπούκοβο, κύμινο, ανακατεύει και σιγοβράζει για 10 λεπτά. Για τη μπεσαμέλ, σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζει βούτυρο, προσθέτει αλεύρι και ανακατεύει καλά μέχρι να απορροφηθεί. Βάζει γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει, αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.

Για τη σύνθεση, σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνει ελαιόλαδο και το 1/3 από τα λαζάνια. Ρίχνει τον μισό κιμά, πιπέρι, βασιλικό και γραβιέρα, κάνει άλλη μια στρώση από τα λαζάνια, και βάζει τον υπόλοιπο κιμά, πιπέρι, βασιλικό και γραβιέρα. Απλώνει το τελευταίο στρώμα από τα λαζάνια, την μπεσαμέλ, γραβιέρα και καλύπτει με αλουμινόχαρτο. Ψήνει για 30 λεπτά, αφαιρεί το αλουμινόχαρτο και ψήνει για επιπλέον 30 λεπτά. Αφαιρεί και σερβίρει μαζί με βασιλικό.

Ένα επιδόρπιο αφράτο, ζουμερό, ευρωπαϊκής φινέτσας και μοναδικής νοστιμιάς, τα cinnamon rolls ολοκληρώνει το γεύμα. Η διαδικασία ξεκινάει στο μίξερ, όπου ο Άκης ρίχνει γάλα, μαγιά, ζάχαρη και ανακατεύει. Προσθέτει βούτυρο, αλεύρι, αλάτι, 2 αβγά, ξύσμα λεμονιού και χτυπάει με γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Μεταφέρει τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζει τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγει με έναν πλάστη. Για την γέμιση, σε ένα μπολ βάζει καστανή ζάχαρη, κανέλα, βούτυρο και ανακατεύει καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Απλώνει σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τυλίγει σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά. Κόβει το ρολό σε 16 κομμάτια και τα μεταφέρει σε βουτυρωμένο ταψί. Καλύπτει με πετσέτα και αφήνει να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνει για 30 λεπτά, αφήνει να κρυώσουν και ρίχνει από πάνω ένα γλάσο που φτιάχνει αφού ανακατέψει ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.