Kitchen Lab: Τι θα δούμε στo επόμενο επεισόδιο

Νηστίσιμες συνταγές αλλά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαρτίου

Σαρδέλες παντρεμένες προτείνει ως ορεκτικό στο σαββατιάτικο μενού ο Άκης με τη διαφορά ότι οι σαρδέλες πρώτα ψήνονται και μετά παντρεύονται και όχι το αντίστροφο, κάτι που κάνει τα υλικά να παραμένουν φρέσκα και πολύ δροσερά και ελαφριά.

Καθαρίζει τις σαρδέλες, τις ανοίγει στη μέση, απλώνει με ένα πινέλο ελαιόλαδο και ρίχνει αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρει σε ταψί με σχάρα με το δέρμα προς τα κάτω και προσθέτει ρίγανη. Ψήνει για 8 με 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ετοιμάζει τη γέμιση. Τρίβει την ντομάτα σε τρίφτη και σουρώνει για να φύγει όλη η υγρασία. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο, ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, το πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι και ανακατεύει.

Μοιράζει τη γέμιση από το μπολ στις μισές σαρδέλες και καλύπτει με τις άλλες μισές.
Για το λαδολέμονο βάζει σε ένα μπολ μουστάρδα, ξύσμα και χυμό από λεμόνι και μέλι. Προσθέτει πολύ αργά ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνοντας και αλατοπίπερο.

Απλώνει πάνω από τις σαρδέλες, πασπαλίζει με μαϊντανό και σερβίρει με φέτες λεμονιού.

Για κυρίως πιάτο επιλέγει σπανακόρυζο. Σε δυνατή φωτιά, σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρει κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και ψιλοκομμένο σκόρδο και αλατοπιπερώνει. Ψιλοκόβει το άσπρο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κοτσάνια από μισό ματσάκι άνηθο και τα βάζει στην κατσαρόλα. Προσθέτει ρύζι γλασέ και σοτάρει για 1 με 2 λεπτά, σβήνει με λευκό κρασί και αφήνει να εξατμιστεί. Ρίχνει ζωμό λαχανικών σε δόσεις και ανακατεύει συνέχεια, σε μέτρια φωτιά, για 13 με 15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και να γίνει al dente.

Βάζει το σπανάκι σε ένα μπολ και προσθέτει αλάτι. Ανακατεύει και πιέζει δυνατά με τα χέρια για να πέσει ο όγκος και να χάσει όλη την υγρασία του και μεταφέρει στην κατσαρόλα για να βράσει για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτει λίγο ακόμα άνηθο, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, ξύσμα από λεμόνι, ελαιόλαδο και ανακατεύει. Σερβίρει με φέτες λεμονιού, ελαιόλαδο, πιπέρι, ρίγανη και –προαιρετικά – φέτα.

Για επιδόρπιο, ο Άκης προτείνει νηστίσιμες μπάρες με σοκολάτα και χαλβά. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει φουντούκια και χτυπάει για να γίνουν τρίμμα. Προσθέτει δαμάσκηνα, cranberries, ινδοκάρυδο, μαργαρίνη κομμένη σε κομμάτια, μέλι, κακάο και χτυπάει μέχρι να δέσει το μείγμα. Απλώνει μεμβράνη σε μια φόρμα και βάζει μέσα το μείγμα, προσθέτοντας από πάνω χαλβά σε μικρά κυβάκια. Πασπαλίζει με φουντούκια, καλύπτει με μεμβράνη και μεταφέρει στο ψυγείο για να σφίξει. Κόβει σε μερίδες και σερβίρει.