Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στα τηλεοπτικά προγράμματα

Ο κορωνοϊός όπως αναμενόταν ήρθε και στη χώρα μας και ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με μια πλειάδα ικανών και καταξιωμένων επιστημόνων παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται για την αναχαίτιση του ιού.

Την ώρα που οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν κύμα ύφεσης στην οικονομία λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας, οι άνθρωποι των καναλιών εξετάζουν τις δικές τους κινήσεις.

Μπορεί ακόμα να μην έχει ζητηθεί από το υπουργείο υγείας και να μην βρίσκεται στο πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όμως οι επιτελείς των καναλιών εξετάζουν ήδη το πρώτο σοβαρό μέτρο που πρέπει να πάρουν και έχει να κάνει με τα shows στα οποία υπάρχει κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, σε παραγωγές όπως το Your Face Sounds Familiar που υπάρχουν εκατοντάδες άτομα στο κοινό, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ υψηλός, γι’ αυτό και οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν κρίνονται επιβεβλημένες.

Η σκέψη των ανθρώπων των καναλιών είναι να συνεχιστούν τα shows, χωρίς κοινό, με χειροκροτήματα-κονσέρβα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Είναι βέβαιο ότι η απουσία του κοινού ειδικά από τέτοιου είδους εκπομπές που βασίζονται στις αντιδράσεις και τα ξεσπάσματα του κόσμου θα επηρεάσει το αποτέλεσμα, αλλά όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία δεν χωρούν πειράματα και λάθη.

Καναλάρχες και διευθυντές προγράμματος τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος και ότι θα πάρουν όποια απόφαση χρειαστεί για να αποφευχθεί η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την αντίδραση των καναλιών στο θέμα του κορωνοϊού. Θεωρούν ότι έως τώρα (με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) έχουν χειριστεί άψογα το θέμα, χωρίς υπερβολές και χωρίς να σπείρουν τον πανικό στους πολίτες μέσα απ’ τα δελτία ειδήσεών τους.

Βοήθησαν έτσι σημαντικά, ώστε το υπουργείο υγείας να περάσει στους πολίτες βασικές και ιδιαίτερα κρίσιμες οδηγίες που έπρεπε να ακολουθήσουν για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να εμποδιστεί η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.