22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα online με 12.187 δωρεάν εισιτήρια!

Σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ήταν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο και διεξάγεται αυτές τις μέρες online λόγω των έκτακτων συνθηκών, προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα σηκώνοντας αυλαία στο διαδίκτυο με επιτυχία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ, το πρώτο 24ωρο της διοργάνωσης δόθηκαν 12.187 δωρεάν εισιτήρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν 6.560 εγγραφές στην πλατφόρμα.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει online από τις 19 ως τις 28 Μαΐου 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις.

Την Τρίτη το βράδυ, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, υποδέχθηκαν την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα σε μία online έναρξη που πραγματοποιήθηκε στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεαδάκης, κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη να κηρύξει την έναρξη του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης «την ευχαριστώ όχι μόνο για την υλοποίηση του φεστιβάλ, αλλά και όλων των ενεργειών: Διαδικτυακά σεμινάρια, διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα, στα περισσότερα από τα οποία συνεργάστηκαν και άλλοι φορείς. Το μάθημα που πήραμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι ότι στις δύσκολες στιγμές, όπλο μπορεί να γίνει η αλληλεγγύη και η υπομονή. Οι συνέργειες και η δημιουργία».

«Είμαι χαρούμενη που σήμερα βρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί για να ξεκινήσει το πρώτο διαδικτυακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Είναι μια σημαντική στιγμή μέσα σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων, τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους δύο μήνες. Πράγματα και καταστάσεις που ουδέποτε τις είχαμε φανταστεί. Τις βλέπαμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τις οποίες όμως κληθήκαμε να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε» τόνισε στον χαιρετισμό της η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό που το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ γίνεται και δεν χάνεται η συνέχεια της 22ης χρονιάς, έστω και υπό αυτούς τους όρους. Λέω το έστω, όχι γιατί θέλω να μειώσω ή να υποτιμήσω την διαδικτυακή παρουσία του Φεστιβάλ, κάθε άλλο» συμπλήρωσε η υπουργός. Η ίδια είπε ότι «Είναι ίσως η πρώτη φορά που πολλά από αυτά που ζούμε μέσα από το ντοκιμαντέρ, – μια ιδιαίτερη τέχνη που αναδεικνύει πολύ συγκεκριμένα αισθήματα και συναισθήματα – έχουμε αισθανθεί αυτές τις μέρες. Αισθανθήκαμε αυτά τα οποία μας λένε οι δημιουργοί, οι οποίοι έκαναν το έργο τους πριν από την πανδημία. Αυτό είναι αφενός μεν πρωτόγνωρο, αφετέρου μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλληλεγγύη, η συνέργεια, η δημιουργία, η τέχνη είναι αυτά που μετρούν στη ζωή μας, εννοείται μετά από την υγεία»

«Φέτος ερχόμαστε κοντά μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Και μπορούν για πρώτη φορά, όχι μόνο οι επισκέπτες του φεστιβάλ, αλλά πολίτες από όλη την Ελλάδα να το παρακολουθήσουν. Του χρόνου, όμως, θα σας περιμένουμε όλους εδώ, στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλονίκη, για να το παρακολουθήσουμε μαζί από κοντά. Για μας ήταν, είναι και παραμένει ένας κορυφαίος θεσμός του τόπου μας, ένας κορυφαίος θεσμός της Ελλάδος» σχολίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και για την φετινή επιτυχία, μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες, αλλά και για το αύριο και για του χρόνου και όπως εγώ ως Δήμαρχος, όπως όλοι οι άλλοι συνεργάτες που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες, πίσω από τα γκισέ, πίσω από κάθε προσπάθεια, θα είμαστε κοντά σε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται προς όφελος του ντοκιμαντέρ, των ταινιών, του πολιτισμού. Γιατί ο πολιτισμός, ο κινηματογράφος, το ντοκιμαντέρ έχουν ανοσία σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε ιό» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Την έννοια του κινηματογραφικού φεστιβάλ ως ζωντανού πολιτιστικού κυττάρου ανέδειξε στο λόγο της η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό: «Για εμάς φεστιβάλ είναι οι γεμάτες αίθουσες, τα ζωντανά Q&A, το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Όμως έπρεπε να τιμήσουμε τους σκηνοθέτες που μας εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους, τους θεατές που αγαπούν τα ντοκιμαντέρ και βέβαια τους εργαζόμενους που έπρεπε να δουλέψουν. Ελπίζουμε τις επόμενες δέκα μέρες να περάσετε όμορφα μέσα στον κόσμο του ντοκιμαντέρ και ευχόμαστε να είστε ασφαλής μέχρι να συναντηθούμε ξανά από κοντά στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη».