Έχει… γενέθλια η Google! (pic)

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια μας συστήθηκε ως μηχανή αναζήτησης
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google είπε στο διαδικτυακό κοινό πως «ό,τι θες, μπορείς να το ψάξεις και να το βρεις σε εμάς». Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2019 η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου γίνεται 21 ετών και το γιορτάζει με ένα μοναδικό Doodle.

To Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους. Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

ιδέα των Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν κατέστησε αυτονόητο τον εντοπισμό πληροφοριών στο Διαδίκτυο μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και επηρέασε την καθημερινότητα όλου του πλανήτη. Ο όμιλος δοκιμάζει διαρκώς νέες ιδέες για να μεγαλώσει την «πίτα», όπως το Project Loon, με το οποίο θέλει να προσφέρει Ιντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη με τη βοήθεια μπαλονιών.

Το χρονικό της δημιουργίας της Google
Όταν δύο φοιτητές του Στάνφορντ, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, αποφάσισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να βελτιώσουν τη διαδικτυακή αναζήτηση, η φιλοδοξία τους ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια μιας διδακτορικής διατριβής: Ηθελαν να βάλουν τάξη στον Παγκόσμιο Ιστό, έναν αχανή όγκο 10 εκατ. αρχείων με αναρίθμητα links μεταξύ τους. Παιδί ακαδημαϊκών από το Μίσιγκαν ο πρώτος και ιδιοφυΐα στα μαθηματικά γεννημένος στη Σοβιετική Ενωση ο δεύτερος, ξεκίνησαν την έρευνά τους στο δωμάτιο της φοιτητικής εστίας του Πέιτζ για να φτιάξουν τη μηχανή αναζήτησης που έμελλε να γίνει το εργαλείο που όχι μόνο θα μεταμόρφωνε για πάντα το διαδίκτυο, αλλά θα γινόταν ακόμη και… ρήμα.

Σήμερα πια κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πώς ήταν η ζωή πριν 21 χρόνια, όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα να «γκουγκλάρουμε», πάντως η Google (που στην αρχή ονομαζόταν «Backrub») δεν ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη που έκανε τον τεράστιο όγκο πληροφοριών του διαδικτύου πραγματικά προσβάσιμο στον μέσο χρήστη. Η εμμονή των δύο συμφοιτητών του Στάνφορντ με την ταχύτητα (ακόμα και σε επίπεδο millisecond), με την «καθαρή» αρχική σελίδα που φόρτωνε γρηγορότερα και, κυρίως, ο διάσημος αλγόριθμός τους «PageRank», που τοποθετεί αυτό που ψάχνουμε στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης κατάφεραν μέσα σε μερικά χρόνια να κάνουν την Google παγκόσμιο φαινόμενο, εκθρονίζοντας τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.

Το δημιούργημα των Πέιτζ και Μπριν έχει πλέον γίνει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στον πλανήτη με αξία που ξεπερνά τα 800 δισ. δολάρια. Εχει μπει στις ζωές μας με εφαρμογές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Tο YouΤube, το Gmail, το Google Maps και το λειτουργικό Android των smartphones είναι λίγες μόνο από αυτές. Και καθώς η αγορά του Διαδικτύου προσεγγίζει τα όρια του κορεσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο, η εταιρεία δοκιμάζει διαρκώς νέες ιδέες για να μεγαλώσει την «πίτα»: το Project Loon, με το οποίο θέλει να προσφέρει Ιντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη με τη βοήθεια μπαλονιών, το κοινωνικό δίκτυο Neighbourly που στοχεύει αποκλειστικά σε ένα δισεκατομμύριο Ινδούς χρήστες, αλλά και μια μηχανή αναζήτησης κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κινεζικής αγοράς, δηλαδή με την απαραίτητη δόση… λογοκρισίας