Ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα ακόμα και για χρήστες «σπασμένων» αποκωδικοποιητών

Το φαινόμενο της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με συντονισμένες προσπάθειες οι διωκτικές αρχές και οι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου.
Στο επίκεντρο των ερευνών τους τα κυκλώματα τα οποία δρουν πουλώντας παράνομα αποκωδικοποιητές που αναμεταδίδουν κυρίως τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ χρήστες τα στοιχεία των οποίων υπήρχαν στη δικογραφία κλήθηκαν από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση και στον οποίο ομολόγησαν ότι αγόρασαν από τη σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή, αποκτώντας πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο πλατφορμών, χωρίς άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης,.

Αυτό που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και €15.000.

Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν.

Μια τέτοια περίπτωση προέκυψε τον Δεκέμβριο, όταν η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών. Η σπείρα δραστηριοποιείτο επί εξαετίας, με 2.000 πελάτες.

Αξιόπιστες μάλιστα πηγές υποστηρίζουν πως η εγκατάσταση ενός παράνομου αποκωδικοποιητή ανοίγει ευκολότερα την πόρτα του σπιτιού μας σε χάκερς, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία μας εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι πειρατικοί αποκωδικοποιητές έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από όπου ανανεώνονται οι πλαστές πιστοποιήσεις και οι κωδικοί που «σπάνε» για να δίνουν πρόσβαση στις πλατφόρμες.

Έτσι οι δημιουργοί ή και οι πωλητές αυτών των προγραμμάτων αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο των χρηστών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει θύματα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο, κωδικών πρόσβασης και οικονομικών δεδομένων, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία TAXIS κ.ά.

Πηγή: newsit.gr