Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου μιλά για όλα στα MediaDay!

Εδώ και 26 χρόνια έχει περάσει από πολλά Μέσα Ενημέρωσης..

Πλέον, είναι στην εκδοτική ομάδα της εφημερίδας FORZA, παρουσιαστής εκπομπής στον Arena 89,4, εκ των ιδιοκτητών του PAOK24 ενώ είναι ανταποκριτής του Sport Fm και γράφει στο gazzetta.gr.

Δημοσιογραφεί από το 1994 και δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο MediaDay!

Αναλυτικά όσα είπε:

Πως μπήκατε στο χώρο της δημοσιογραφίας;

«Ήταν το όνειρό μου από τότε που πήγαινα Γυμνάσιο και έψαχνα εφημερίδες ακόμη και κρεμασμένες στα μανταλάκια για να διαβάσω το οτιδήποτε αθλητικό. Κανονικός λαθραναγνώστης. Μεγάλο πάθος. Το 1994 ζητούσαν ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με το αθλητικό ρεπορτάζ στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης. Πήγα, με τσέκαρε για καιρό ο Σαράντης Πανταζής και κάπως έτσι ξεκίνησα γράφοντας μπάσκετ και χαμηλές κατηγορίες».

Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός αθλητικού δημοσιογράφου; Ποιο είναι το πιο απαιτητικό πράγμα στον χώρο αυτό;

«Μια μέρα ενός ρεπόρτερ μεγάλης ομάδας έχει ενασχόληση με το ρεπορτάζ που διαρκεί ατελείωτες ώρες. Υπάρχουν ημέρες που δεν κάνεις τίποτα άλλο.  Χρειάζεσαι λοιπόν τεράστια συνέπεια. Καλώς ή κακώς χρειάζεται αφοσίωση και μεγάλη επιμονή στη δουλειά. Το καλώς το γράφω γιατί αυτά είναι προτερήματα για έναν δημοσιογράφο. Το κακώς έχει να κάνει με το ότι αν μπεις στο λούκι, μετά χάνεις πολλά πράγματα στην προσωπική ζωή».

Υπήρξαν στιγμές που ο χώρος των ΜΜΕ σας απογοήτευσε;

«Φυσικά. Πολλές. Όπως στη ζωή βέβαια έτσι και στη δουλειά μας, η αδικία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Από την άλλη όταν γράφεις δημοσίως, κρίνεσαι και πολλές φορές πρέπει να αντέχεις σκληρότατες κριτικές, αλλά και προσωπικές επιθέσεις. Άρα, σε όσα είπαμε παραπάνω,  βάλε και τις προσωπικές αντοχές που είναι υπεραπαραίτητες».

Ως δημοσιογράφος  και ως γνώστης του ποδοσφαίρου, θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας για τα ¨στημένα παιχνίδια¨ και κυρίως εάν πιστεύετε ότι η διαφθορά αυτή θα διαιωνίζεται, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;

«Αλήθεια είναι ότι από τότε που μεγάλωσαν τα οικονομικά συμφέροντα έχουμε πολλά προβλήματα, αφού κάθε νίκη, κάθε τίτλος, κάθε ευρωπαϊκή συμμετοχή και κάθε προβιβασμός σε άλλη κατηγορία, φέρνει χρήμα. Τα προβλήματα στη χώρα μας πολλαπλασιάστηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης, αφού η ανάγκη και η ανέχεια οδήγησε σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος σε αυτό το κομμάτι και σε ότι αφορά το μέλλον».

Κάτι το οποίο βρίσκεται πολύ έντονα στο προσκήνιο είναι αναμφίβολα η τεχνολογική καινοτομία του Video Assistant Referee (VAR). Πείτε μας την άποψη σας σχετικά με αυτό, είστε υπέρ της χρήσης του ή πιστεύετε ότι «χαλάει» τον ..ρομαντισμό του ποδοσφαίρου;

«Υπέρ! 100% και με κάθε κόστος όσον αφορά στο θέαμα για παράδειγμα. Θεωρώ μάλιστα ότι όποιος στην Ελλάδα είναι κατά του VAR, έχει πολύ ύποπτα κίνητρα. Πολλοί τολμούσαν να το αμφισβητήσουν στο ξεκίνημα και τώρα κατάλαβαν ότι εκτίθενται.  Όπως και να το αναλύσει κανείς, το VAR λύνει πολλά-πολλά παραπάνω προβλήματα από αυτά που μπορεί να δημιουργεί. Από όποια πλευρά και να το δεις, το πρόσημο θα είναι θετικό από τη χρήση του. Το VAR παρά τα προβλήματά του, διορθώνει στην Ελλάδα κάθε αγωνιστική πέντε με έξι μεγάλα διαιτητικά λάθη. Προκαλώ τον οποιονδήποτε που σκέφτεται καθαρά για το ποδόσφαιρο, να επιχειρήσει τώρα να δει αγώνα χωρίς VAR. Ας καθίσουν να δουν Europa League, τι γίνεται κάθε εβδομάδα».

Γνωρίζουμε ότι υποστηρίζετε τον ΠΑΟΚ. Πείτε μας, πώς ξεκίνησε αυτή η συμπάθεια; Ποιο παιχνίδι του δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

«Το γνωρίζετε ε; Μα πώς; Τι να σου απαντήσω όμως τώρα; Έτσι γεννήθηκα. Δεν με επηρέασε λοιπόν κάποιο παιχνίδι. Απλά δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τον τελικό μπάσκετ του 1991 στη Γενεύη και φυσικά το Φενέρμπαχτσε-ΠΑΟΚ 1-1 το 2010 στην Κωνσταντινούπολη που περιέγραψα για τον Sport FM. Από εκεί και πέρα, όπως πάντα λέω, αγαπώ την ομάδα που αγωνίστηκα τον ΒΑΟ και φυσικά όταν κάποτε έπαιξαν στην Α1 του μπάσκετ, ΒΑΟ-ΠΑΟΚ, τον ΒΑΟ υποστήριζα. Ξεκάθαρα… Και όταν μικρός έπαιζα μπάσκετ κόντρα στον ΠΑΟΚ, εκεί έβγαζα την μεγαλύτερη πώρωση για να κερδίσουμε».

Πιστεύετε πως είναι καλό να ξέρει ο κόσμος τι ομάδα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος;

«Δύσκολη η ερώτηση. Θα σου απαντήσω ως φίλαθλος-αναγνώστης. Εξάλλου σου είπα ότι από μικρός διάβαζα τα πάντα. Δεν με ενοχλούσε λοιπόν και δεν με επηρέαζε να ξέρω τι ομάδα είναι αυτός που διαβάζω και παρακολουθώ. Πάντα τον έκρινα για όσα έλεγε ή όσα έγραφε και όχι για την ομάδα που υποστήριζε. Πολλοί φυσικά δεν τα δέχονται αυτά και  εύκολα μιλάνε για οπαδούς-δημοσιογράφους. Επιμένω ότι για μένα μετράει κυρίως το ήθος, η δουλειά, το ρεπορτάζ, το περιεχόμενο, τα επιχειρήματα και όχι η συμπάθεια σε μία ομάδα».

Συνθήκες εργασίας σε ελληνικά γήπεδα;

«Σχετικά με τους χώρους, πρέπει να παραδεχθούμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο και βελτιώνονται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν γήπεδα στα οποία έχουμε πολύ συχνά φαινόμενα βίας κατά δημοσιογράφων. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί στους χώρους που προσωπικά κινούμε και δημοσιογραφώ  δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, ούτε άλλα ζητήματα εκφοβισμού για όσα μπορεί να γράψει ή να πει ένας δημοσιογράφος».

Ποιο είναι το περίεργο που σας έχει συμβεί εν ώρα δουλειάς;

«Εντάξει… Ιστορία γράφτηκε με ένα από αυτά! Έκανα ραδιοφωνική εκπομπή στον Libero. Ήταν το 2007 τότε που με διαφορά λίγων ημερών ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ο Φερνάντο Σάντος και τον Άρη ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ένας άνθρωπος που τους ήξερε πολύ καλά ήταν ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας Αντώνης Μήνου. Ψάχναμε το τηλέφωνό του. Στην ερώτηση λοιπόν που έκανε συνάδελφος για το νούμερο του Αντώνη Μήνου, πήρε κατά λάθος το τηλέφωνο του Γιώργου Μίνου. Τον κάλεσε, ο Γιώργος… φυσικά αποδέχθηκε την πρόταση αφού θεώρησε πολύ φυσικό να βγει εκείνος να μιλήσει για τους δύο προπονητές και αντιλαμβάνεσαι όταν εγώ είπα το… «καλησπέρα κύριε Μήνου» και από την άλλη άκρη της γραμμής ακούστηκε το… «δεν είμαι ο Αντώνης Μήνου, αλλά ο Γιώργος Μίνος και μπορώ εγώ να σας μιλήσω για Σάντος και Μπάγεβιτς…» τότε λίγοι έμειναν στις θέσεις τους χωρίς να ξεκαρδιστούν».

Η αθλητική δημοσιογραφία είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα επικίνδυνο σπορ; Αναγκάζεται κανείς να προσέχει περισσότερο τι θα πει ή τι γράψει;

«Κακά τα ψέματα μιλάμε και γράφουμε δημοσίως, άρα εξ’ ορισμού πρέπει να προσέχουμε. Από εκεί και πέρα αλήθεια είναι ότι  χρόνο με το χρόνο αγριεύει το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε επαγγελματικά. Σε κάθε περίπτωση πάντα υπάρχει τρόπος να περάσεις το ρεπορτάζ σου και τις απόψεις σου κινούμενος στα όρια της ευπρέπειας».

Γιατί ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός είναι σε κρίση και πως θα μπορούσε να αναστραφεί η πορεία;

«Γιατί είναι σε κρίση η ελληνική κοινωνία. Πώς να ξεφύγει ο αθλητισμός; Τα λεφτά είναι αυτά που έχουν χαλάσει τα πάντα. Είτε όταν έρρεαν άφθονα, είτε όταν περιορίστηκαν και έλειψαν. Το θέμα… χρήμα το χειριστήκαμε πολύ λάθος από τη δεκαετία του ‘80 και μετά».

Ποιός πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του φετινού ελληνικού πρωταθλήματος;

«Ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός; «Χαίρω πολύ θα μου πεις…». Οι δύο όμως έχουν τις καλύτερες ομάδες και θα το διεκδικήσουν μέχρι τέλους. Αν το παιχνίδι παίζονταν 100% στο γήπεδο θα σου απαντούσα πιο ξεκάθαρα. Τώρα και με τόσες πιέσεις, παρεμβολές, αλλά και επιθέσεις κυρίως κατά των διαιτητών, η κατάσταση δυστυχώς ξεφεύγει πολλές φορές από τα αθλητικά πλαίσια».