Βικτόρια Χίσλοπ: Πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα η συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το Νησί»

Λίγους καιρό μετά τον Τομ Χανκς και την οικογένειά του, οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν Έλληνες, σειρά έχει η Βικτόρια Χίσλοπ. Η βρετανίδα συγγραφέας έγινε γνωστή στη χώρα μας για το μπεστ σέλερ «Το Νησί», το οποίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με τεράστια επιτυχία το 2010. Η Βικτόρια Χίσλοπ έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια για την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Η τιμητική πολιτογράφηση της Χίσλοπ έγινε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνίδα πολίτη την αλλοδαπή Βικτόρια Χίσλοπ του Τζον Εβεραντ, γεννηθείσα την 8-6-1959 στο Μπρόμλεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει το διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

H Βικτόρια Χίσλοπ έχει γεννηθεί στο Λονδίνο και έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Παράλληλα, έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο, αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε «Το Νησί» το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες.

Η Χίσλοπ αναδείχθηκε κορυφαία «Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας» στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της «Το Νήμα» μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το «Όσοι Αγαπιούνται» κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019.

Η Χίσλοπ μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.