Εικόνες αποκάλυψης σε Νέα Αγχίαλο, Ρόδο, Κέρκυρα

Μία «κόκκινη ζώνη» απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει δημιουργηθεί στη Νέα Αγχίαλο, μετά τις πολύ σοβαρές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται 7,2 χιλιόμετρα από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Συνεργεία, τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος αναμένεται να πλησιάσουν το σημείο τις επόμενες ώρες.

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη και των δύο τύπων απομακρύνθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για μία τυποποιημένη διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για καθαρά προληπτικούς λόγους. Η φωτιά βρίσκεται μακριά από το αεροδρόμιο και έχουν ληφθεί πολλά μέτρα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία της αεροπορικής βάσης. Αυτές τις ώρες γίνονται έκτακτες εργασίες, ακόμη και αποψίλωσης σε ορισμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό για μία από τις κεντρικότερες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στη Ρόδο, ενώ μη υπολογίσιμος παραμένει ο αριθμός των ζώων που βρήκαν τραγικό θάνατο. Δέντρα, σπίτια, οχήματα και επιχειρήσεις «πνίγηκαν» στις φλόγες και, στις θέσεις τους έμειναν στάχτες και αποκαΐδια.

Όπως σημείωσε ιδιοκτήτης επιχείρησης στην ΕΡΤ, «όσα λεφτά είχαμε, τα επενδύσαμε σε εμπορεύματα για να πουλήσουμε τώρα. Και τώρα που ήταν για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τα δάνειά μας, τα γενικά μας έξοδα, πάθαμε αυτή την τεράστια ζημιά». Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Θλίψη στην Κέρκυρα

Και για την Κέρκυρα, η επόμενη ημέρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μεγάλες εκτάσεις γης έχουν «βαφτεί» με σταχτί χρώμα. Οι φλόγες, που έφτασαν μέχρι και στις αυλές των σπιτιών, σταμάτησαν μόνο αφότου έφτασαν στη θάλασσα.

Η ζημιά είναι τεράστια και για τους μελισσοκόμους του νησιού καθώς, το βουνό Παντοκράτορας ήταν γεμάτο από κυψέλες.«Ζητάμε από την πολιτεία να κηρυχθεί δυστυχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την χορήγηση της πρώτης αρωγής στους πυρόπληκτους.

Πώς οι φλόγες έφτασαν στην αποθήκη πυρομαχικών 

Εικόνες αποκάλυψης επικρατούν από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) στη Νέα Αγχίαλο, όταν οι φλόγες της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από την Τετάρτη έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις που ακούγονταν σε όλη την περιοχή.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ το 112 χτυπούσε συνεχώς στα κινητά των κατοίκων, καλώντας τους να εκκενώσουν. Πολλοί κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα.

Επίσης, δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν έλαβαν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Πώς εξαπλώθηκαν οι φλόγες – Το χρονικό

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μικροθήβες, έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κοντά στην 111 πτέρυγα μάχης, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αγχιάλου, στην περιοχή Καράμπα.

Οι φλόγες πέρασαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα. Άμεσα σήμανε συναγερμός και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας απομακρύνθηκε εγκαίρως.

Νωρίτερα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη λόγω ισχυρών ανέμων στο μέτωπο στη Χρυσή Ακτή, μόλις 15 χιλιόμετρα από το Βόλο.

Οι κάτοικοι των περιοχών Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια λίγο μετά τις 16:00 καλούνταν να εκκενώσουν προς Βόλο.

Μητέρες, παιδιά, ηλικιωμένοι έφευγαν με βάρκες – Αγρότες προσπαθούσαν να σώσουν τα ζώα

Μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένοι, εγκατέλειπαν την περιοχή από τη θάλασσα όπου έφτασαν 80 σκάφη ιδιωτών και φουσκωτά για να συνδράμουν να τους βοηθήσουν.

Πιο πριν η φωτιά στην περιοχή Σέσκλο είχε αναζωπυρωθεί, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο.

Οι αγρότες με αγωνία προσπαθούσαν να σώσουν τα ζώα και τις περιουσίες τους.

Εκτίμηση περιφερειάρχη για «εμπρησμό»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκτίμησε ότι οι φωτιές στη Μαγνησία, οφείλονται σε εμπρησμό.

«Εδώ υπάρχει ανθρώπινο χέρι, δεν είναι τυχαία οι φωτιές, ούτε γεννιούνται οι φωτιές, οι φωτιές είναι ανθρωπογενείς και από μαρτυρίες από κάποιους ανθρώπους που έχουν μικρές βιοτεχνίες που είδαν ανθρώπους να δημιουργούν προβλήματα και να φεύγουν με τα αυτοκίνητα» σημείωσε.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, αποφασίστηκε να βγουν κλιμάκια σε όλες τις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση των ζημιών, του τρόπου αποζημίωσης και τη χορήγηση προμηθειών για το ζωικό κεφάλαιο.

Βίντεο – ντοκουμέντο από τις εκρήξεις «κόβει» την ανάσα
Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις μεγάλες εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, με χαρακτηριστικό βίντεο – ντοκουμέντο:

Το 80% της κτηνοτροφίας στη Μαγνησία καταστράφηκε
Σοκαριστικός είναι ο απολογισμός των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, από το δεύτερο ακόμα 24ωρο που καίει η φωτιά σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, το 80% του ζωικού κεφαλαίου της Μαγνησίας καταστράφηκε.

Στο Σέσκλο και οι πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα -κυρίως αιγοπρόβατα- βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών, όπως γράφει το thenewspaper.gr. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Ν. Αγχίαλο και το Βελεστίνο.