Κακοκαιρία Elias: Μετρούν ξανά τις πληγές τους οι κάτοικοι σε Εύβοια και Θεσσαλία

Θεσσαλία και Εύβοια είναι οι περιοχές της χώρας που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους κατοίκους του Βόλου, και των υπολοίπων περιοχών που επλήγησαν,  να δίνουν ξανά τη δική τους μάχη, σε μία προσπάθεια να καθαρίσουν τις περιουσίες τους από τα νερά και τις λάσπες από την κακοκαιρία Elias που χτύπησε ξανά τις πληγείσες και από την Daniel περιοχές.

Η σύγκριση της Daniel και Elias 

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ύψη αυτά όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με στόχο μια πρώτη σύγκρισή τους. Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις. Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

Ο Βόλος πνίγηκε στο νερό και τη λάσπη για δεύτερη φορά

Ο Βόλος πνίγηκε στο νερό και τη λάσπη για δεύτερη φορά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ξανά, ενώ εκατοντάδες ήταν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων της πυροσβεστικής. Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο.

Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν, ενώ οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.

Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

Τεράστιες καταστροφές στη Β. Εύβοια – «Χρειάζονται χρόνια να αποκατασταθούν οι καταστροφές»

Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Elias. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα.

Το οδικό δίκτυο έχει πληγεί, ρέματα έχουν υπερχειλίσει και φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

Και στις Ροβιές πολλά σπίτια είναι πλημμυρισμένα και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση. Πολλά είναι τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, καθώς οι ζημιές είναι σημαντικές.

«Χρειάζονται χρόνια να αποκατασταθούν αυτά που καταστράφηκαν μέσα σε δύο μέρες. Καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικών δρόμων κλπ», αναφέρουν οι κάτοικοι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ξανά στα λασπόνερα τα χωριά της Καρδίτσας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά είναι βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα.

Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για τρίτη φορά -δύο φορές από την κακοκαιρία Daniel και μία από την κακοκαιρία Elias- και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης η Υπέρεια Φαρσάλων καθώς και τα χωριά Νίκη και Αρμένιο καθώς τα νερά δεν λένε να υποχωρήσουν.Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.