Ο Έβρος και η φύση του δεν θα είναι πλέον ίδια

Κάθε μέρα που περνάει ο Έβρος χάνει κομμάτια του πρασίνου του, καθώς καίγεται εδώ και 12 ολόκληρες ημέρες. Οι εικόνες που «έρχονται» από τον τόπο είναι αποκαρδιωτικές.

Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, που δημοσιεύει υλικό από το πριν και το μετά της τεράστιας φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς. Τα καταπράσινο φυσικό τοπίο πλέον έχει μετατραπεί σε ένα «γυμνό» τόπο.

Το πριν και το μετά στη Δαδιά


Το «βάρος» ρίχνεται σε Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά, Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη
Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Έβρο συνεχίζεται για 12η ημέρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά, τις Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, αγωνία για τις αναζωπυρώσεις επικρατεί και στη Ροδόπη.

Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου και της Ροδόπης επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Πάνω από 820.000 τα καμένα στρέμματα στον Έβρο
Έκταση μεγαλύτερη των 826.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει η πυρκαγιά στον Έβρο έως τις 28/8 με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 82639.63 και 5832.64 εκτάρια αντίστοιχα.

Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε Έβρο και Πάρνηθα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει ότι «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης», και «θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες».

Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε Έβρο και Πάρνηθα

Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε Έβρο και Πάρνηθα
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα.