Πωλείται η NOVA;

Κινητικότητα καταγράφεται στο μέτωπο της Nova, καθώς όπως φαίνεται θα μπουν σε μια πιο ουσιαστική κατεύθυνση οι διερευνητικές της αμερικάνικης CVC. Τo deal θέλει ακόμη πολύ δρόμο για να κλείσει, αλλά άμα κλείσει θα αλλάξει τα πάντα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Ειδικά αν σε αυτό συμπεριληφθεί και η ΔΕΗ.

Κεσκεσέ CVC; Είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα καθώς ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital. Ελέγχει επίσης την Εθνική Ασφαλιστική, τη Vivartia, τη Δωδώνη, τον ιστότοπο Skroutz, την D Marinas Hellas και το 15% της ΔΕΗ ενώ σύντομα αναμένεται να αποκτήσει το 100% των μετοχών της από την ρωσικών συμφερόντων SI Foods, η οποία διατηρεί το 25% έως τώρα.

Εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που έχει επενδύσει έως τώρα ξεπερνούν τα 1,8 δισεκ. ευρώ και από το καλοκαίρι του ’23 έγινε γνωστή πρόθεση επένδυσης ύψους 2 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε μία εποχή υψηλών επιτοκίων, το κατόρθωμα της CVC απέδειξε ότι οι μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων μπορούν να έχουν πλεονέκτημα έναντι άλλων επιλογών για τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αρχίσει να γίνονται πιο επιλεκτικοί.

Σημειώνεται ότι η CVC είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με περίπου 140 δισεκ. ευρώ υπό διαχείριση.

Ο άνθρωπος πίσω από τα deals της CVC στην Ελλάδα είναι ο Άλεξ Φωτακίδης, partner στη CVC και επικεφαλής του γραφείου της CVC στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της το 2006. Είναι υπεύθυνος για το σύνολο των επενδυτικών δραστηριοτήτων της CVC στην Ελλάδα,. Προηγουμένως είχε ενεργήσει ως επικεφαλής της ομάδας Capital Markets της CVC και ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση χρέους εταιρειών χαρτοφυλακίου της CVC, συμπεριλαμβανομένων των Naturgy, CLH, Neptune και PKPE.

Ο Φωτακίδης συστήθηκε στην Ελλάδα μέσω του Hellenic HealthCare Group και της παρουσίας του fund στο χώρο της Υγείας, ξεκινώντας το 2017 με την εξαγορά του Metropolitan Hospital. Η συνέχεια έγινε με την εξαγορά του ομίλου ΥΓΕΙΑ από τη Marfin Investment Group, διαμορφώνοντας σταδιακά το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο νοσοκομειακών μονάδων του κλάδου.

Κοντολογίς, η CVC οδεύει για την εξαγορά της σύμπραξης Nova και Wind από την United Group, θυγατρικής της BC Partners.

Κύκλοι της ΔΕΗ όμως (ρεπορτάζ Μιντιάρχη…) διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα κυκλοφορούν και αναφέρονται σε δημοσιεύματα περί συμφωνίας της εταιρείας με την BC Partners για την εξαγορά της Nova. Προσοχή: της ΔΕΗ.

Άλλες πηγές της αγοράς αποδίδουν τα νέα σενάρια στην προσπάθεια του Νίκου Σταθόπουλου της Nova να σπεκουλάρει με την πώληση του μεριδίου του και για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, κυκλοφορούν και αριθμητικά μεγέθη ως προς την αξία του μεριδίου που κατέχει η BC Partners. Το τίμημα που ζητά, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, είναι περί τα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.