Προς πώληση από τη United Group ο ALPHA

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από τη Nova και τη United Group αναφορικά με τα (εν ισχύ) σενάρια πώλησης της πρώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η Nova έκλεισε το 2023, με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDΑ δηλαδή) 270 εκατ. ευρώ. Κρατήστε το.

Η απόφαση της BC Partners και της θυγατρικής της United Group είναι να πουληθεί ολόκληρος ο όμιλος, είτε ως σύνολο είτε ως ξεχωριστά περιουσιακά στοιχεία ανά χώρα, με μία και μόνη προϋπόθεση: η τιμή πώλησης να μην είναι χαμηλότερη του 8πλάσιου των EBITDA. Ήτοι, τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αυτή άλλωστε ήταν η αποτίμηση στην οποία πρόσφατα πουλήθηκε o τσέχικος τηλεπικοινωνιακός όμιλος PPF Group στην Emirates Telecommunications Group Company.

H διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά σε διάρκεια και περίπλοκη στις λεπτομέρειες…

Καλά με τη Nova, αλλά με Alpha και Star (όπου η United Group κατέχει το 50%) τι γίνεται; Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εξετάζεται η πώληση και του 50% του Alpha, με εναλλακτική την επιστροφή του ποσοστού στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Ένα ποσοστό που έχει αποκτηθεί μέσω off shore ελέω της τότε εν Ελλάδι ισχύουσας νομοθεσίας.

Η United Group δύσκολα πάντως θα βρει ελληνική εταιρεία για την πώληση της Nova, εξ ου και ακούγεται ότι ήδη… πλασάρει το πακέτο του (μισού) Alpha μαζί. Ενδιαφερόμενη είναι η πανίσχυρη, αμερικάνικη CVC, ως αναφέραμε εδώ και μέρες.