Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα: Ισχυρές καταιγίδες και διακοπές ρεύματος

Στον «κλοιό» της κακοκαιρίας Elias βρίσκεται όλη η χώρα με ισχυρές καταιγίδες και βροχές να σημειώνονται σε πολλές περιοχές ανάμεσά τους και η Αττική όπου λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησαν ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες από μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν χθες το βράδυ οι κάτοικοι πολλών περιοχών τις Αττικής με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για έντονες βροχοπτώσεις και να συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα η κακοκαιρία από χθες νωρίς το βράδυ άρχισε να δείχνει τις άγριες διαθέσεις της με καταρρακτώδεις βροχές και μπαράζ κεραυνών. Μάλιστα από κεραυνό εκδηλώθηκε φωτιά στο Κάτω Καστρίτσι, που ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις, λόγω της άμεσης παρέμβασης της πυροσβεστικής.

Από τις μεγάλες ποσότητες νερού πλημμύρισε η παραλιακή οδός της Πάτρας, στο ύψος της ΔΕΥΑΠ και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για την διευκόλυνση των οδηγών, ενώ η Ακτή Δυμαίων πλημμύρισε και στο ύψος της Βέσο Μάρε. Στα ορεινά της Αχαΐας είχαμε κατολισθήσεις, καθώς κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί.

Στο δρόμο μπροστά από το Μέγα Σπήλαιο, αλλά και στην περιοχή Βαλίμη σημειώθηκαν προβλήματα.

Προσοχή και τις επόμενες ώρες και ημέρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία ξεκίνησε λίγο πιο νότια από την Αττική και ανέβηκε προς τα πάνω και χτυπά αυτές τις ώρες την περιοχή της Κεντρικής Στερεάς λίγο πιο νότια από την Λαμία, ενώ φτάνει μέχρι την περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Εκεί έχει ρίξει μέχρι και 150 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Πού θα ρίξει τον μεγαλύτερο όγκο νερού
Τις επόμενες ώρες το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, την κεντρική βορειοανατολική Στερεά και την κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία. Έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν και στη βόρεια Εύβοια.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
 

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του περάσματος της κακοκαιρίας με την ονομασία Elias που «σαρώνει» από το βράδυ μεγάλο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρώτος στόχος είναι να πετύχουν οι Αρχές την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων με τη Θεσσαλία να βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της προσοχής.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία, όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, ενώ το βράδυ της Τρίτης ήχησε 112 και στην Αττική που προειδοποιεί για πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων την Τετάρτη ενώ συνιστά την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Προετοιμασία για εκκενώσεις
Μάλιστα, πρόδρομες κινήσεις ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για τη συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.