Ενδοοικογενειακή βία: 6.000 γυναίκες θύματα σε 1 χρόνο

Η αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία είναι κατακόρυφη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πολλές είναι και οι σχετικές συλλήψεις. «Εργαλείο» για την αντιμετώπιση των φαινομένων, σύμφωνα με τις Αρχές, θα αποτελέσει το panic button. Την ίδια ώρα, όμως, οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται -όπως και οι καταγγελίες για «αδιαφορία» της αστυνομίας.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με το πόσες γυναίκες έχουν εγκαταστήσει από την αρχή του 2024 την εφαρμογή panic button, δηλαδή το κουμπί πανικού στο κινητό τους, αλλά και πόσες το έχουν χρησιμοποιήσει και με τι αποτελέσματα.

6.000 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε περίπου 1 χρόνο

Από το 23/3/23 μέχρι 30/4/24 σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας 6.000 γυναίκες, μεταδίδει το Mega.

Εγκατέστησαν το Panic Button 1.801 και το ενεργοποίησαν 298.

Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία που έχουν γίνει στο διάστημα 1/1/24 – 30/4/24 είναι 5.439.

Το διάστημα 1/1/23 με 30/4/23 σημειώθηκαν 3.600 καταγγελίες, δηλαδή αύξηση 51%.

Ο αριθμός των συλλήψεων για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας το χρονικό διάστημα μεταξύ 1/1/24 – 30/4/24 έφτασε τις 3.052.

Το διάστημα 1/1/23 – 30/4/23 έγιναν 2.127 συλλήψεις, δηλαδή φέτος σημειώθηκε αύξηση 43%.

Η 40χρονη στο Μενίδι είχε καταγγείλει πολλές φορές τον πρώην σύντροφό της – Είχε και Panic Button
Η τελευταία γυναικοκτονία που συγκλονίζει τη χώρα είναι αυτή της 40χρονης Ενκελέιντα στο Μενίδι.

Σύμφωνα με όσα έχει μεταδώσει στο OPEN η Μίνα Καραμήτρου, πρόκειται για μία γυναίκα η οποία είχε καταγγείλει πολλές φορές ενδοοικογενειακή βία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες της το 2013, το 2022, αλλά και πριν από 10 ημέρες, ενώ στο τηλέφωνό της είχε εγκατασταθεί το panic button. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση συνεχόμενης ενδοοικογενειακής βίας είχε φτάσει μέχρι το γραφείο Εισαγγελέα, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο για την εγκατάσταση του «κουμπιού πανικού».

Ο πρώην σύντροφός της θα έπρεπε να έχει δικαστεί την περασμένη Τετάρτη στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή βία μετά από ακόμα την τελευταία καταγγελία.

Ακόμη αναζητούνται απαντήσεις για την 28χρονη Κυριακή

Τον Απρίλιο η 28χρονη Κυριακή δολοφονήθηκε έξω από Αστυνομικό Τμήμα. Μέχρι σήμερα, η οικογένειά της περιμένει απαντήσεις.

Πρόσφατα, οι δικηγόροι της μητέρας της 28χρονης αμφισβήτησαν την ΕΔΕ της Ελληνικής Αστυνομίας για τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων όταν δολοφονήθηκε η Κυριακή.

Οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής της Κυριακής Γρίβα θα ζητήσουν αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ακρόαση προκειμένου να ζητήσουν να ελεγχθεί το Τμήμα Ακροάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, γιατί όπως υποστηρίζουν αρνήθηκε να παραδώσει τον φάκελο της ΕΔΕ που διενεργήθηκε για ευθύνες αστυνομικών.

Μάλιστα, οι δικηγόροι Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης αναφέρουν πως δεν κλήθηκαν ποτέ να συνεισφέρουν στοιχεία στην ΕΔΕ, όπως είχαν ζητήσει, ενώ επιπλέον δεν απαντήθηκε ποτέ η επίμαχη αίτηση τους.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο δικηγόροι Υποστήριξης της Κατηγορίας από την πλευρά της μητέρας και της αδελφής της Κυριακής, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως το θύμα «δολοφονήθηκε από έναν δράστη, αλλά συνεχίζει να κατακρεουργείται από τις Αρχές».

Τι αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι Τζούλη και Απατσίδης αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και έναν μήνα περίπου ζητήσαμε με αίτηση που υποβάλαμε, να κληθούμε για να συνεισφέρουμε στοιχεία στην ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικών. Ουδέποτε μας απάντησαν, αγνοώντας έτσι, όχι εμάς, αλλά την ίδια την μητέρα, μία μητέρα που εξαιτίας των Αρχών έχει καταρρεύσει ψυχολογικά και βρίσκεται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου.

Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε ότι εκδόθηκε πόρισμα της ΕΔΕ με επιλεκτική διαρροή και επιλεκτικές πειθαρχικές διώξεις ζητήσαμε από την Εισαγγελία Ακροάσεων να μας χορηγηθεί ο φάκελος της ΕΔΕ. Η αίτησή μας στηρίζεται στο Νόμο στην Ηθική και στην πάγια Νομολογία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παρόλα αυτά, μετά από μέρες περίσκεψης -ωσάν το αίτημά μας να μην γίνεται αντιληπτό πόσο εύλογο είναι- η αίτησή μας απορρίφθηκε ως δήθεν πρόωρη.

Άγιοι Ανάργυροι – γυναικοκτονία
Πόσοι μήνες, μέρες, δευτερόλεπτα, κλάσματα δευτερολέπτων, πρέπει να περάσουν μετά από την κτηνώδη αυτή πράξη και τις ντροπιαστικές ενέργειες της Αστυνομίας, ώστε η Εισαγγελία να πατάξει αυτά τα φαινόμενα και να μην συμμετέχει έστω κατ ‘ αποτέλεσμα εάν όχι ενεργά στην περιχαράκωση;

Είναι αυτονόητο ότι πλέον θα υποβάλουμε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουμε ακρόαση από την ίδια, ώστε να ελεγχθεί ο περίεργος τρόπος -κατά κοινή παραδοχή- λειτουργίας του Τμήματος Ακροάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, υπό την σημερινή Διεύθυνσή του, και να δοθεί ρητή εντολή για έρευνα παντός υπευθύνου όσο ψηλά κι εάν αυτός ευρίσκεται και όσο από Ψηλά κι εάν καθοδηγεί τις εξελίξεις.

Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Εμείς ως συνήγοροί της θα φροντίσουμε να μην ξεχάσει κανείς».

Πηγή: ethnos.gr