Με Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία η Εθνική Ελλάδας

Εξαιρετικά δύσκολο έργο θα έχει η Ελλάδα στο επόμενο Nations League. H κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με την Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία…

Η Εθνική ομάδα ουσιαστικά ψάχνει την υπέρβαση αφού έχει να ανέβει ένα… βουνό δεδομένου ότι η Αγγλία είναι το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση, ενώ τόσο η Φινλανδία όσο και η Ιρλανδία είναι ομάδες που δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Η ελληνική ομάδα πάντως στάθηκε άτυχη καθώς θα κληρωνόταν σε πιο βατό όμιλο με Αυστρία, Νορβηγία και Σλοβενία. Ωστόσο, πριν από την Ελλάδα βγήκε το Καζακστάν που λόγω χιλιομετρικής απόστασης δεν μπορούσε να τοποθετηθεί σε όμιλο που υπήρχε μια εκ των Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ουαλίας και Ισλανδίας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έπεσε στα… Λιοντάρια της Αγγλίας.

Η πρεμιέρα του Nations League θα γίνει στις 5-7 Σεπτεμβρίου 2024 και η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί στις 17-19 Νοεμβρίου. Μάλιστα η διοργάνωση συνδέεται με το Μουντιάλ 2026 καθώς μέσω των πλέι οφ θα προκύψουν τέσσερις χώρες που θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τα γήπεδα των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά.

Αναλυτικά, η Ευρώπη θα στείλει 16 ομάδες στο Μουντιάλ. Οι 12 πρώτοι των ομίλων της παραδοσιακής προκριματικής φάσης θα προκριθούν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακολούθως, οι 12 δεύτεροι των προκριματικών και οι τέσσερις νικητές των τεσσάρων κατηγοριών του Nations League θα δώσουν μπαράζ για μια θέση στο Μουντιάλ.

Οι όμιλοι της League B
Τσεχία, Ουκρανία, Αλβανία, Γεωργία
Αγγλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ελλάδα
Αυστρία, Νορβηγία, Σλοβενία, Καζακστάν
Ουαλία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Τουρκία
Οι ημερομηνίες του UEFA Nations League

Φάση Ομίλων

1η αγωνιστική: 5-7 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 8-10 Σεπτεμβρίου 2024
3η αγωνιστική: 10-12 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 13-15 Οκτωβρίου 2024
5η αγωνιστική: 14-16 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 17-19 Νοεμβρίου 2024

Κλήρωση Play Off: Νοέμβριος 2024

Play-Off: 20-25 Μαρτίου 2025

Προημιτελικοί League A: 20-25 Μαρτίου 2025

Τελικό τουρνουά: 4-8 Ιουνίου 2025

Το UEFA Nations League 2024-25

To UEFA Nations League 2024-2025 επεκτείνεται με έναν επιπλέον γύρο νοκ άουτ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2025.

Οι νικητές και οι δευτεραθλητές του ομίλου της League A θα συμμετάσχουν σε προημιτελικούς εντός και εκτός έδρας, με τους νικητές αυτών να προκρίνονται στο Final Four της διοργάνωσης.

Οι ομάδες, οι οποίες θα καταλάβουν την 4η θέση στην League A και Β υποβιβάζονται αυτόματα στη Β και C αντίστοιχα. Οι δύο χειρότερες τέταρτες ομάδες της League C υποβιβάζονται στη League D.

Οι τέσσερις νικητές των ομίλων στην League Β και την League C καθώς και οι δύο νικητές των ομίλων στην League D, προβιβάζονται αυτόματα στις κατηγορίες Α, Β και C αντίστοιχα.

Οι τρίτες ομάδες της League A και οι δευτεραθλήτριες της League B, καθώς και οι τρίτες ομάδες της League B και οι δευτεραθλήτριες της League C, θα παίξουν διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) για τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό τους.

Επίσης θα υπάρξουν αγώνες play off μεταξύ των δύο καλύτερων τέταρτων ομάδων της League C και των δύο δευτεραθλητών της League D.