‘Ωρα επανάστασης στο ποδόσφαιρο! Ανακοινώνεται η μπλε κάρτα

Το ποδόσφαιρο αλλάζει, εξελίσσεται και ήρθε η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή έπειτα από δεκαετίες! Η κίτρινη και η κόκκινη κάρτα αποτελούν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς και το στοιχείο τιμωρίας ενός παίκτη ανάλογα με την παράβαση που κάνει. Πλέον εισάγεται στο ποδόσφαιρο η μπλε κάρτα!

Η ιδέα υπήρχε, αφού εφαρμόζεται και σε άλλα αθλήματα, αλλά έλειπε η τόλμη προκειμένου να διαφοροποιηθεί ένας παραδοσιακός κανονισμός του ποδοσφαίρου. Ήρθε λοιπόν η ώρα για να συμβεί αυτό καθώς απομένει το τυπικό σκέλος ώστε να ανακοινωθεί -πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 9/2- η προσωρινή αποβολή ενός παίκτη απ’ τον αγωνιστικό χώρο!

Όπως μετέδωσε η αγγλική Telegraph, το IFAB -το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς στο άθλημα- έχει ήδη υπογράψει τα έγγραφα για την εισαγωγή των προσωρινών, δεκάλεπτων αποβολών, όπως συμβαίνει στην υδατοσφαίριση όταν μια ομάδα παίζει για λίγο με παίκτη παραπάνω ή παίκτη λιγότερο!

Τρεις κάρτες

Ουσιαστικά οι διαιτητές, πέραν της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας, θα έχουν τη δυνατότητα για ένα ενδιάμεσο μέτρο τιμωρίας με την προσωρινή αποβολή ενός ποδοσφαιριστή. Η διάρκεια της τιμωρίας θα είναι δεκάλεπτη και θα επιβάλλεται σε περίπτωση ενός «κυνικού» φάουλ -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ- ή ασεβούς συμπεριφοράς απέναντι σε διαιτητές.

Η ποινή θα επιβάλλεται με την επίδειξη της μπλε κάρτας, την οποία θα έχουν μαζί τους οι διαιτητές μαζί με την κίτρινη και την κόκκινη. Αν μάλιστα ένας παίκτης δεχτεί δύο μπλε κάρτες στη διάρκεια ενός αγώνα, η τιμωρία αυτομάτως θα μετατρέπεται σε κόκκινη κάρτα και οριστική αποβολή απ’ το παιχνίδι.

Ήδη οι πρώτες δοκιμές για την μπλε κάρτα έχουν γίνει σε χαμηλές κατηγορίες και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας. Η Ομοσπονδία της Αγγλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να δοκιμάσει την μπλε κάρτα στο Κύπελλο Αγγλίας κι ενδεχομένως σε μικρότερες κατηγορίες της χώρας…