Σκηνικό αποκάλυψης στον θεσσαλικό κάμπο: Νεκρά ζώα και συναγερμός για ασθένειες

Χιλιάδες ζώα συνεχίζουν για ένατη ημέρα σε κατάσταση αποσύνθεσης να κείτονται νεκρά στον θεσσαλικό κάμπο μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Η δυσοσμία στην περιοχή είναι ανυπόφορη με τους κατοίκους να είναι σε απόγνωση και να ζητούν βοήθεια.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 112.861 νεκρά ζώα εκ των οποίων τα 49.050 είναι αιγοπρόβατα, τα 19.295 χοίροι, τα 4.186 βοοειδή και  40.330 πτηνά. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έως τώρα έχουν περισυλλεγεί σχεδόν τα μισά νεκρά ζώα.

«Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια Κοζάνη Τρίπολη και Καβάλα ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει σήμερα η λειτουργία του αντίστοιχο εργοστασίου στην Λάρισα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του Παλαμά αναφέρουν ότι στο χωριό υπάρχουν παντού σκουπίδια και πτώματα ζώων με αποτέλεσμα να μυρίζει όλη η περιοχή. «Τα σκουπίδια τα έχουν ανοίξει τα αδέσποτα και έχουν γεμίσει παντού κρέατα. Η μυρωδιά είναι αφόρητη χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε στο OPEN κάτοικος του Παλαμά.

Ανησυχία για το νερό και τις ασθένειες

Την ίδια ώρα, σε 11 δήμους της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος,  το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Το τελευταίο 24ωρο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας κατά 48 περιστατικά, ενώ 65 άτομα έχουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου και για την εμφάνιση άλλων νοσημάτων. Πολλά είναι και τα περιστατικά με εξανθήματα στο δέρμα.

«Μία λάσπη και νερό η οποία έχει άπειρα μικρόβια μέσα. Το παιδάκι μπορεί να πάθει από απλές δερματίτιδές αλλεργίες αλλά και να μπεις στο σωματάκι του ακόμα κι αν πλυθεί αλλού αν λούζεται αν πλένει το πρόσωπο του μέσα από τη μύτη μέσα από το στόμα να πάρει μικρόβια και να κάνει γαστρεντερίτιδες είναι το πιο ελαφρύ που θα μπορούσε να πάθει μπορεί να πάθει ηπατίτιδες, υπάρχει και η λεπτοσπείρωση», δήλωσε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης,

Σε ποιες περιοχές δεν είναι ασφαλές το νερό
Δήμος Βόλου, το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Νοτίου Πηλίου, το νερό είναι ακατάλληλο
Δήμος Αρμυρού, κατάλληλο
Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατάλληλο
Δήμος Παλαμά, ακατάλληλο
Δήμος Σοφάδων, ακατάλληλο
Δήμος Καρδίτσας, κατάλληλο
Δήμος Μουζακίου, κατάλληλο
Δήμος Αργιθέας, ακατάλληλο
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ακατάλληλο
Δήμος Λάρισας, το νερό είναι κατάλληλο
Δήμος Ελασσόνας, κατάλληλο
Δήμος Φαρσάλων, ακατάλληλο
Δήμος Τυρνάβου, κατάλληλο
Δήμος Κιλελέρ, ακατάλληλο
Δήμος Αγιάς, κατάλληλο
Δήμος Τεμπών, κατάλληλο
Δήμος Τρικκαίων, το νερό είναι κατάλληλο
Δήμος Πύλης, ακατάλληλο
Δήμος Μετεώρων, κατάλληλο
Δήμος Φαρκαδόνας, ακατάλληλο

Πώς απομακρύνονται τα νεκρά ζώα και τα απόβλητα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε:

«Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.

Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους». «Ασθενείς εξετάζονται σε υγειονομική βόμβα, όπου φιλοξενούνται πλημμυροπαθείς».