Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά το μνημόσυνο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (είχε γεννηθεί στις 9 Ιουλίου 1925 στη Χίο). Ο πατέρας του ήταν ο Γιώργης Θεοδωράκης, από το Γαλατά Χανίων και μητέρα του η Ασπασία Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.

Το μνημόσυνο
Το μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 2/9 στα Χανιά. Παράλληλα σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη» θα μετονομαστεί η παλαιά Εθνική Οδός Χανίων-Κολυμβαρίου σε τελετή που διοργανώνεται.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Δήμος, «με τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη, ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνουν της επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη τού παγκόσμιας εμβέλειας μουσικού.

Το μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ., στο Κοιμητήριο του Γαλατά, ενώ στις 12:30 θα ακολουθήσει η τελετή ονοματοδοσίας της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων-Κολυμβαρίου, σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη», στην οδό 25ης Μαρτίου, κάθετη της Παλαιά Εθνικής – Κισσάμου Χανίων, στην Αγ. Μαρίνα (διοικητικά όρια Δήμων Χανίων-Πλατανιά).

Το απόγευμα του Σαββάτου, θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τον Μίκη, στις 19:30 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, Πλατεία Κατεχάκη, Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Τα Χανιά τιμούν τον Μίκη τους όπως του αξίζει».

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας· από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.