Σάββας Ληχανίδης: “Οι παίκτες του  Masterchef έδειξαν πολύ χαβαλέ στους παλιούς…”

Το Masterchef ήταν απλά το σκαλοπάτι για να απογειώσει τον Σάββα Αληχανίδη και να ξεδιπλώσει το μαγειρικό του ταλέντο στην αφρόκρεμα των γκουρμέ εστιατορίων και ειδικότερα στο Divani Caravel που επιμελείται το μενού μας.

Ο ταλαντούχος μάγειρας μιλάει στο Mediaday για την εμπειρία του στο “M”, τους παίκτες που έδειξαν πολύ χαβαλέ στους περσινούς διεκδικητές του παιχνιδιού, αν θα τον βλέπαμε στη θέση του Βακάρου στα πρωινά και τα τέσσερα βουνά του Masterchef που αποθεώνουν την τηλεθέαση.

Σάββατο, απέκτησες αναγνωρισιμότητα μέσα από το Masterchef. Σε βοήθησε η συμμετοχή σου στο μαγειρικό σόου;
“Σίγουρα με βοήθησε το Masterchef να έχω αναγνωρισιμότητα. Νομίζω η βοήθεια ήταν αρκετή να με δεί ο κόσμος, να προτείνω μέχρι σήμερα μενού σε μαγαζιά και τις μαγειρικές μου αντιλήψεις”.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρους για όλους τους μάγειρες του Masterchef…
“Συμφωνώ με τον κύριο Σκαρμούτσο. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει χώρος για όλους γιατί είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη δουλειά. Χρειάζεται αγάπη για να μαγειρεύεις και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Και φυσικά στερείσαι και πολύ προσωπική ζωή. Δεν το αντέχουν όλοι αυτό”.

Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για τις κουζίνες;
“Από μικρή ηλικία άρχισα να μαγειρεύω με την γιαγιά μου και μέχρι σήμερα κρατάω συμβουλές και μαγειρικά τίπς. Από 15 χρονών μπήκα στις κουζίνες…”.

Πόσο δύσκολο είναι να πας μέχρι το τέλος του παιχνιδιού;
“Είναι δύσκολο. Όσο πιο πολύ καιρό μένεις μέσα στο παιχνίδι τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Το δικό μου μειονέκτημα ήταν η οικογένεια μου. Η έλλειψη της κόρης μου, ότι δεν την έβλεπα ήταν πολύ ψυχοφθόρο. Πέφτεις ψυχολογικά”.

Στο φετινό “M” σε είδαμε σε ρόλο πελάτη μαζί με τον Γλωσσίδη και λίγο ενοχλημένους από την εξυπηρέτηση των παιδιών;
“Σε όλες μου τις δουλειές φροντίζω να είμαι επαγγελματίας. Είτε πρόκειται για μια καντίνα, είτε για ένα μενού εστιατορίου, θα μαγειρέψω με την ίδια σοβαρότητα οπουδήποτε. Θα έπρεπε τα παιδιά να είναι πιο πειθαρχημένα μαζί μας. Δεν χρειαζόταν αυτός ο πολύς χαβαλές γιατί δεν γνωριζόμασταν στο κάτω κάτω και ήρθαμε ως πελάτες το κυριότερο. Μέχρι σήμερα κάποια παιδιά έχουν βγάλει πολύ καλό χαρακτήρα. Μπορεί να δείχνουν μέσα στο παιχνίδι διαφορετικό χαρακτήρα, κάποιες στιγμές που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε μέσα από την τηλεόραση”.

Ο ιός θα αλλάξει τον γαστρονομικό χάρτι;
“Οι κουζίνες προσαρμόζονται με την οικονομία της χώρας. Ένας τέτοιος ιός σαφώς και επηρεάζει την γαστρονομία. Τα street food θα εξελιχθούν. Θα δούμε περισσότερες ιδέες και πράγματα από το εξωτερικό που δεν έχουν φτάσει ακόμα εδώ. Ευελπιστώ ότι τα εστιατόρια δε θα χάσουν έδαφος. Το street food είναι πολύ καλό αλλά το εστιατόριο είναι εστιατόριο. Πρέπει ο κόσμος να κάτσει στο τραπέζι να απολαύσει το φαγητό του”.

Βλέπεις φέτος Masterchef και είναι πιο φτωχό μαγειρικά;
“Δεν νομίζω ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα η μαγειρική.Εξαρτάται από τα παιδιά τι θέλουν να προβάλουν για τον εαυτό τους. Εμένα μου αρέσει αρκετά. Έχει τέσσερα βουνά μέσα. Κουτσόπουλο, Κοντιζά, Ιωαννίδη και Νίκο Θωμά. Για τα παιδιά πρέπει να κρατάνε τα προσωπικά τους για αυτούς και να δείχνουν πιο πολύ μαγειρική”.

Τα μαγειρικά σου πλάνα;
“Θέλουμε όλοι σαν τρελοί να μπούμε στις κουζίνες. Να ανοίξει το εστιατόριο που είμαι στον όμιλο Διβάνη Caravel ως sou chef. Όσο καιρό καθήσαμε προέκυψαν νέες ιδέες να προσαρμόσουμε στα μενού. Έχω στο νου μία travel εκπομπή με κάποια παιδιά και ένα brand με ρούχα που θα έχει μαγειρικό στοιχείο”.

Σε κάποιο πρωινό όπως ο Βακιάρος θα σε βλέπαμε;
“Θα μαγείρευα σε εκπομπή αρκεί να ήμουν σωστός και διαθέσιμος από την πρώτη μου δουλειά που είναι το εστιατόριο. Με νοιάζει πρωτίστως το εστιατορικό κομμάτι, τα βραβεία, τα Michelin. Αν ήμουν σωστός θα το επιχειρούσα. Να δούνε τα πρωινά λίγο διαφορετικές συνταγές. Έχουμε κουραστεί από τα κέικ και τις πίτες”.