Τσίπας Ηλίας: “Οι κακοποιήσεις που βγαίνουν στον αέρα είναι πολύ λάιτ…”

Ο ρεπόρτερ της Πάτρας, Ηλίας Τσίπας στις μέρες της καραντίνας κατάφερε να εκτιναχθεί στη συνείδηση του κόσμου με το διαδικτυακό του ιντερνετικό μέσο, tsibasradio και την συμμετοχή του στα Παραπολιτικά 90,1 fm.

Στο Mediaday μιλάει για το τέλος της περιφερειακής τηλεόρασης, την στημένη δημοσιογραφία, τον Βασίλη Καρρά και τα light… των σεξουαλικών κακοποιήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ηλία, κάνεις ντόρο διαδικτυακά με το tsipasradio. Μίλησε μας για την αγάπη σου…
“Γεννήθηκε στο ξεκίνημα της πανδημίας. Βλέποντας ότι ο κόσμος πλέον θα είναι όλο μέσα στο σπίτι και αφού ήδη το ίντερνετ ήταν η δυνατή του συνήθεια, είπα ..Ας το κάνω. Οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Οπότε το έκανα. Σήμερα έχει διανύσει ένα ταξίδι 6-7 μηνών και με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι ακούγεται δυνατά».

Θεωρείς ότι η δημοσιογραφία στις μέρες μας είναι στημένη;
«Ελεγχόμενη και εξαρτημένη σίγουρα, ιδίως στα μεγάλα μαγαζιά. Οπού εκεί, τα ιδιοκτησιακά ηνία ανήκουν σε επιχειρηματικά πρόσωπα, τα οποία είτε θέλουν να τα έχουν καλά με την κυβέρνηση, την κάθε κυβέρνηση, είτε να είναι απέναντι της. Έτσι γινόταν πάντα και έτσι θα γίνεται. Στην «αρρώστια» αυτή οφείλεται το γεγονός ότι η διαδικτυακή ενημέρωση κερδίζει συνεχώς έδαφος και μάλιστα έχει φτάσει σε σημείο, να έρχεται πρώτη στις επιλογές του κοινού».

Πως βλέπεις το μέλλον της τηλεόρασης;
«Της τοπικής τηλεόρασης, δεν βλέπω κανένα μέλλον. Έχει πεθάνει η τηλεόραση της περιφέρειας. Πέθανε, όταν μπήκε στη ζωή μας σαν τσουνάμι το ίντερνετ. Τώρα, σε ότι αφορά το μέλλον της τηλεόρασης γενικότερα, και εκεί, βλέπω δυσκολίες μεγάλες. Μιλάμε για μεγάλα μαγαζιά, με δυσθεώρητα κόστη, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με τα ίδια και τα ίδια προϊόντα, που ανακυκλώνονται. Ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη και τον λόγο σας το είπα. Τα ίδια και τα ίδια».

Γιατί παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στα ριάλιτι;
«Γιατί τα ριάλιτι είναι μια μικρογραφία της κάθε κοινωνίας, ακόμη και της οικογένειας. Συγκατοίκηση, πολλές ώρες με κάποιον η κάποια, ή κάποιους, ατελείωτες κουβέντες, σε αυτές τσακωμοί, συμφιλιώσεις, ανούσια λόγια, όλα τα έχει ο μπαξές. Αυτός είναι ένας λόγος, που τα ριάλιτι ξανά κερδίζουν τηλεοπτικό έδαφος. Ο άλλος, κατά την άποψη μου, είναι πως ο κόσμος έχει μπουχτήσει με την ενημέρωση και με την τηλεόραση, οπότε λέει: “Ας την έχω για καυλάντα και να περάσει η ώρα, το βράδυ, πριν κοιμηθώ”».

Καλίδης και Τριαντάφυλλος, πως τους βλέπεις στο Survivor;
«Κερδίσουν δεν κερδίσουν, θα είναι σίγουρα οι κερδισμένοι στο τέλος. Με την έννοια ότι η μετοχή τους στο χρηματιστήριο του θεάματος έχει ήδη ανέβει. Γιατί πριν ήταν πολύ πεσμένη. Σε μετάφρασή αυτό, θα σημαίνει πολλές εμφανίσεις το καλοκαίρι σε κλαμπάκια, αν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Υπάρχει κάποιος συνεντευξιαζόμενος που σου έχει μείνει έντονα στην μνήμη για ένα ιδιαίτερο περιστατικό;
«Ο Βασίλης, ο Καρράς. Παρότι βουνό στη νύχτα και στο λαικό τραγούδια, παρότι δεν είχαμε ξαναμιλήσει ποτέ, παρότι το κλίμα δεν είναι το κατάλληλο για να βγει να μιλήσει, παρότι 2 μέρες πριν είχε παραχωρήσει άλλη ραδιοφωνική συνέντευξή, τον παίρνω τηλέφωνο και σε 1 λεπτό το είχαμε κλείσει. Να βγει στην εκπομπή μου. Άλλος που μου έχει μείνει στο μυαλό, είναι ο Κιάμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων μου είχε πει «Ηλία, από το πολύ καθισιό, νιώθω άχρηστος. Λες και μου έχουν κόψει το χέρι και δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Το σχόλιο σου για τις μάσκες που έπεσαν στο χώρο του θεάματος με τις κακοποιήσεις και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις…
«Αναμενόμενα. Προσωπικά δεν έπεσα από τα σύννεφα. Αυτά που μέχρι ώρας έχουν βγει στον αφρό, θεωρώ πως είναι τα light. Τα ελαφριά. Τα σκληρά, δεν έχουν βγει και ούτε θα βγουν ποτέ. Παίζονται μεγάλα συμφέροντά στη μέση».

Στο χώρο του ποδοσφαίρου είδαμε ότι όλοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια… Ούτε στημένα, ούτε διαφθορά…
«Δεν ξέρω αν ξαφνικά γίναμε Ευρωπαίοι, αυτό που με σιγουριά ξέρω είναι πως ο Μαρινάκης διάλεξε το δύσκολο δρόμο και δικαιώθηκε. Η δικαιοσύνη, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, είπε πως αθωώνεται πανηγυρικά στη «Δίκη των 28″».

Τα προσεχή πλάνα σου;
«Να αναπτύξω ακόμη πιο πολύ το Tsipas Blog και το Tsipas Radio και παράλληλα με αυτά, να φτιάξω ένα νέο σαιτ, το οποίο θα παίζει μπάλα στα πετρελαϊκά».