Η Ζέτα Θεοδωρακοπούλου ανοίγει τα χαρτιά της στο MediaDay!

Είναι η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε αθλητικό δελτίο ειδήσεων και μάλιστα σε έναν χώρο σχεδόν απόλυτα ανδροκρατούμενο τότε-στη δεκαετία του 1990.

Πλέον την απολαμβάνουμε μέσα από τη συχνότητα του Mega και της αθλητικής επικαιρότητας του καναλιού, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως εισηγήτρια, με αντικείμενο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και παρουσιάζω εκδηλώσεις αθλητικών φορέων και ομοσπονδιών.

Δεν είναι άλλη από τη Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, η οποία μιλά, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στο MediaDay!

Αναλυτικά όσα είπε η γνωστή δημοσιογράφος:

Είστε η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε αθλητικό δελτίο ειδήσεων. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή τη διάκριση; Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

«Χρόνια μετά την ανατροπή, για τα δεδομένα της εποχής, συνειδητοποίησα τι σήμανε αυτό για τον  χώρο που υπηρετώ. Έναν χώρο σχεδόν απόλυτα ανδροκρατούμενο τότε-στη δεκαετία του 1990- που και μόνο η παρουσία γυναίκας προκαλούσε την αμφισβήτηση και την αμφιβολία. Μπήκα λοιπόν «στα βαθιά», παρουσιάζοντας το αθλητικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, έχοντας και την πλήρη ευθύνη παραγωγής, μοντάζ και κειμένων. Η τιμητική δυνατότητα δεν μου δόθηκε «έτσι», αλλά ήταν το αποτέλεσμα πολλών μηνών, φιλότιμης και αδιάκοπης εργασίας μου, στο ρεπορτάζ, στο «πεζοδρόμιο», με συνεντεύξεις, θέματα και κάλυψη αθλητικών γεγονότων, ιδίως στην ιστορική «Αθλητική Κυριακή». Αναμφισβήτητα λοιπόν, αισθάνομαι, υπερηφάνεια και τιμή γι΄ αυτήν την “πρωτιά”».

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε ένα επάγγελμα ανδροκρατούμενο όπως είναι η αθλητική δημοσιογραφία;

«Εξ ‘ αρχής μπήκα στο χώρο με στόχο και προοπτική να δουλέψω σκληρά, φιλότιμα και ευσυνείδητα, σαν άντρας. Δεν «χρησιμοποίησα «ποτέ  γυναικεία «ευρήματα», «δικαιολογίες» και προνόμια για να ελιχθώ, να «εξαιρεθώ», ή να κυριαρχήσω. Δούλευα με ίδιες βάρδιες, συνθήκες, απαιτήσεις και υποχρεώσεις με τους άντρες συναδέλφους. Πλέον το επάγγελμα δεν είναι τόσο ανδροκρατούμενο, αλλά ελάχιστες είναι οι γυναίκες που εργάζονται με φόντο την δημοσιογραφική επάρκεια, γνώσεις και επαγγελματισμό και όχι ένα βραχύβιο πέρασμα που βασίζεται σε επιφανειακές προσεγγίσεις, μπόλικα  ποσταρίσματα σε social media και άφθονη αυταρέσκεια. Το «γυαλί» είναι ο μόνος αυτοσκοπός και ας έρθει… όπως να’ ναι».

Αλήθεια, πως επιλέξατε να ακολουθήσετε τον δρόμο της αθλητικής δημοσιογραφίας; Ήταν ένα όνειρο σας ήδη από την παιδική ηλικία;

«Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και-για λίγο- με τον πρωταθλητισμό, ως σπρίντερ, με έφερε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών. Παράλληλα, από παιδί -και έως σήμερα, πολύ εντονότερα- λάτρευα το διάβασμα, τη λογοτεχνία και το γράψιμο. ΟΛΑ αυτά μαζί και με την «άρνηση» να ακολουθήσω μια επαγγελματική διαδρομή απλά ως γυμνάστρια και αναζητώντας αυτό που θα με εξέλισσε, αναζήτησα την τύχη μου στην αθλητικογραφία».

Μετά από πολλά χρόνια επιστρέψατε στο δυναμικό του αθλητικού τμήματος του MEGA. Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το κανάλι;

«Το Mega είναι κάτι περισσότερο από εργασία για εμένα… Είναι σπίτι, είναι οικογένεια, είναι εκεί όπου γνώρισα την καταξίωση και καθιέρωση, υπηρετώντας το Μεγάλο Κανάλι σε μια πορεία κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, όπως Ολυμπιακούς Αγώνες, Μουντιάλ, παγκόσμια πρωταθλήματα όλων των σπορ, Τσάμπιονς ληγκ, Γιουρόπα ληγκ, Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κλπ. Ήταν μια πολυετής πορεία γεμάτη προκλήσεις και λαμπρές στιγμές του αθλητισμού, που είχα την τιμή να καλύψω και να αναδείξω με τον τρόπο μου. Η επαναφορά μου στο Κανάλι της ζωής μου, μετά την επανέναρξη του Mega, σήμανε για εμένα πολλά, καθώς είναι σα να συνεχίζω «μοιραία» κάτι που… κόπηκε ημιτελές. Είναι συνέχεια, αλλά και αρχή, καθώς επανακρίνομαι και επανεκκινώ.».

Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός αθλητικού δημοσιογράφου; Ποιο είναι το
πιο απαιτητικό πράγμα στον χώρο αυτό;

«Η τυπική ημέρα ενός αθλητικού δημοσιογράφου είναι… ότι δεν υπάρχει «τυπική» μέρα ! Εκτός από τη βασική «βάρδια», που είναι προγραμματισμένη, το πιο πιθανό είναι να «σκάσουν» απρόοπτα, απρόβλεπτες εξελίξεις και ειδήσεις οι οποίες  πρέπει να καλυφθούν είτε με έκτακτο ρεπορτάζ, είτε με «ψάξιμο» της τελευταίας στιγμής.  Σε ό,τι αφορά το απαιτητικότερο είναι να έχεις τη δυνατότητα να είσαι μονίμως αφυπνισμένος, επί ποδός και ευπροσάρμοστος σε εξελίξεις».

Τι ομάδα υποστηρίζετε και τι ρόλο παίζει στη δουλειά σας; Είναι καλό να ξέρει ο κόσμο τι ομάδα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος;

«Δεν δημοσιοποιώ την ομάδα που υποστηρίζω, αλλά ούτως ή άλλως είμαι χαμηλών τόνων, μακριά από φανατισμούς. Ακόμη και ο καλοπροαίρετος φίλαθλος που σε «παρακολουθεί» θα αμφισβητήσει τις κρίσεις και λεγόμενά σου εάν γνωρίζει τι ομάδα είσαι -θα θεωρηθείς προκατειλημμένος και… δεν πρέπει να είναι κανείς αντικειμενικός, αλλά και να… φαίνεται».

Η αθλητική δημοσιογραφία είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα επικίνδυνο σπορ; Αναγκάζεται κανείς να προσέχει περισσότερο τι θα πει ή τι γράψει;

«Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που χαρακτηρίζεται από ακραίο περιστατικά βίας -και όχι μόνο στη χώρα μας. Τα επεισόδια, οι άγριες συμπλοκές, το ξύλο, οι ακραίες αντιδράσεις και καταστροφές είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι αθλητικογράφοι εργαζόμαστε συχνά κάτω από αυτές τις συνθήκες και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να προσέχουμε διπλά και τριπλά, πώς σχολιάζουμε κάτι, υπό τον φόβο πρόκλησης ακραίων αντιδράσεων».

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θαυμάζετε πολύ και γιατί;

«Θαυμάζω πολλούς και άξιους δημοσιογράφους με τους οποίους μάλιστα είχα την τιμή να συνεργαστώ, με κορυφή τον Γιάννη Διακογιάννη. Και άλλους σπουδαίους συναδέλφους της σύγχρονης αθλητικογραφίας- δεν έχουν νόημα τα ονόματα και δεν θέλω να ξεχάσω κάποιον».

Στην μέχρι σήμερα πορεία σας στον χώρο, θα μπορούσατε να κατονομάσετε μια ξεχωριστή για εσάς εμπειρία;

«Η κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 ! Ήταν ευλογία για εμένα το γεγονός ότι μπόρεσα να ζήσω την μοναδική εμπειρία, εργαζόμενη γι’ αυτήν. Θυμάμαι τις ανταποκρίσεις επί 24ωρου βάσεως για τους εξαιρετικούς Αγώνες και τις ζωντανές συνδέσεις κάθε βράδυ, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega, όπου μετέφερα όλα τα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά γεγονότα της ημέρας. Ό,τι καλύτερο για έναν αθλητικογράφο να καλύπτει το κορυφαίο γεγονός του πλανήτη που φιλοξενείται στη χώρα του».

Αν προτείνατε μια νέα εκπομπή στο κανάλι, τι θεματολογίας θα ήταν;

«Ο καθένας μας στον πολύπλοκο χώρο της τηλεόρασης έχει να επιτελέσει μια συγκεκριμένη δουλειά έχοντας μια ειδικότητα. Και η δικιά μου αναμφισβήτητα, δεν είναι να προτείνω εκπομπές ! Έκαστος στο είδος του».