H Samsung σταματά την παραγωγή τηλεφώνων στην Κίνα

Προσφάτως όλες και περισσότερες εταιρείες μετατοπίζουν την παραγωγή των προϊόντων τους από την Κίνα και δεν αναφερόμαστε μόνο στις αμερικανικές, οι οποίες αντιμετωπίζουν πιέσεις από την κυβέρνηση Trump. H τελευταία εταιρεία που παίρνει την απόφαση να μετατοπίσει την παραγωγή των προϊόντων της από την Κίνα, είναι η Samsung, η οποία τυγχάνει να είναι και η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Samsung ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή των smartphones της στην Κίνα. Η επίσημη στάση της εταιρείας είναι ότι προέβη σε αυτή την κίνηση για να αυξήσει το κέρδος της, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που ώθησαν την Samsung στο να πάρει αυτή την απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το gr.pcmag.com, τα ωρομίσθια των εργατών αυξάνονται, η πρόοδος της Κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται, και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους δασμούς που αναμένεται να επιβληθούν σε όσα smartphones κατασκευάζονται στην Κίνα, αλλά προορίζονται για την αμερικανική αγορά. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο αγοράς της Samsung στην κινεζική αγορά δείχνει να συρρικνώνεται, έστω κι αν η μείωση αυτή είναι της τάξεως του 1%. Ο Park Sung-soon, αναλυτής της Cape Investement & Securities, επισημαίνει, “Στην Κίνα οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν φθηνά smartphones από εγχώριους κατασκευαστές και high-end smartphones από την Apple ή την Huawei. H Samsung δεν έχει καμία ελπίδα για να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.”

H Samsung κλείνει και το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής κινητών τηλεφώνων που υπήρχε στο Huizhou και μεταφέρει την παραγωγή της σε άλλες τοποθεσίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Sony, η οποία έχει ήδη πάρει την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιό της στο Πεκίνο. Τον Αύγουστο, η Google είχε ανακοινώσει ότι θα μετέφερε επίσης την παραγωγή της εκτός Κίνας, με πιθανό προορισμό το Βιετνάμ. Να σημειωθεί ότι η Samsung έχει ήδη ένα εργοστάσιο στο Βιετνάμ.

Η εξαιρετική πορεία που διαγράφουν τα κινέζικα smartphones της Huawei και της Xiaomi εντός συνόρων φαίνεται ότι αντισταθμίζει, τουλάχιστον για την ώρα, το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποφάσεις της Samsung, της Apple και της Google. Εν τω μεταξύ, η Apple εξακολουθεί να έχει μια ισχυρή βάση παραγωγής στην Κίνα και στενούς δεσμούς με την Foxconn. Παρόλα αυτά, η Foxconn έχει δηλώσει ότι αν και εφόσον απαιτείται, όλα τα iPhones μπορούν να κατασκευαστούν και εκτός Κίνας.